Pse mësimi i gjuhëve të bën më të zgjuar?

¿Por qué estudiar idiomas te hace más inteligente?

Mësimi i gjuhëve jashtë vendit ndihmon në krijimin e inteligjencës duke rregulluar mënyrën se si arsyetojmë, si dhe duke i dhënë mundësi trurit tonë të kryejë me sukses detyra kërkuese ose të rënda, si zgjidhja e problemeve komplekse dhe planifikimi. Ja pse mësimi i gjuhëve të bën më të zgjuar se pjesa tjetër.

Ka qindra arsye pse duhet mësuar një gjuhë, por është e vërtetë se, për shembull, kujtesa e përmirësuar,vëmendja dhe një rrezik më i ulët i rënies kognitive janë ndër përfitimet më të rëndësishme që mund të marrim në konsideratë, të lidhura me inteligjencën, duke zotëruar dy ose më shumë gjuhë.

Një numër i madh provash sugjerojnë se dygjuhizmi (pasi ka mësuar dy gjuhë) është i lidhur me vonesën e demencave të diagnostikuar. Një nga këto studime është ajo e Ellen Bialystok, një profesore në Universitetin e Yorkut, e cila arriti në përfundimin se demenca mund të vonohet deri në 5 vjet kur njihen dy gjuhë, deri në 6 vjet për të njohur tre gjuhë dhe deri në 9 vjet që njohin katër ose më shumë gjuhë.

Një tjetër studim mjekësor nga Universiteti i Harvardit madje gjeti përfitime të panjohura deri tani. Ai gjeti se të rriturit dygjuhësh përmbajnë më shumë çështje të bardha në lobet e tyre ballore, sesa monolingualët (ata që trajtojnë një gjuhë të vetme), dhe se lobet e tyre temporale (të rëndësishme për funksionin e gjuhës) janë më mirë të ruajtura.

Dëshmi të tjera shkencore kanë treguar gjithashtu se njohja e më shumë se një gjuhe mund të ndryshojë mënyrën se si e perceptojmë botën dhe se njerëzit sillen ndryshe në varësi të gjuhës që po flasin. Mësimi i më shumë se një gjuhe është treguar gjithashtu për të stimuluar vetë-ndërgjegjësimin dhe vetëvlerësimin, duke e bërë më të lehtë për t’u empatizuar dhe për t’u përshtatur me situatat në mënyrë më efektive.

Një eksperiment i zhvilluar në Universitetin Politeknik të Hong Kongut zbuloi se studentët vendas kinezë që flisnin rrjedhshëm anglisht silleshin më hapur dhe më hapur kur bisedonin me intervistuesit anglezë, ndërsa reagimi i tyre kur intervistoheshin nga kinezët ishte më pak energjik.

Mësimi i dy, tre ose më shumë prej katër gjuhëve, ju lejon një sërë mundësish sociale dhe pune për jetën, si dhe në aspektin kognitiv, pasi ju lejojnë të pozicionoheni si një person më i zgjuar dhe më i shëndetshëm, me mundësi më të mëdha, në krahasim me njerëzit e tjerë apo kandidatët, në varësi të mjedisit në të cilin zhvilloni. Ja edhe përfitime të tjera të vërtetuara bazuar në premitën se të mësuarit e gjuhëve ju bën më të zgjuar:

Kontrolli i emocioneve

Duke zotëruar më shumë se një gjuhë, ke më shumë aftësi për të kontrolluar ose për të rregulluar ndjenjat negative. Kur njerëzit dygjuhësh kalojnë në një gjuhë të dytë, kjo ndryshon edhe mënyrën se si i përjetojnë emocionet, ata fillojnë të mendojnë për një gjuhë të huaj.

Aftësia e trurit për të ndryshuar detyrat më shpejt

Një studim nga Child Development zbuloi se fëmijët që flasin dy ose më shumë gjuhë mund t’i ndryshojnë detyrat më   shpejt. Në këtë studim, fëmijëve iu kërkua të vëzhgonin pamje kafshësh ose figurash shumëngjyrëshe në ekran. Atyre iu kërkua të shtypnin një buton për të ndryshuar imazhet, fëmijët që flasin një gjuhë të dytë treguan më shumë butësi.

Rritja e trurit

Në Universitetin Lund në Suedi, studiuesit kryen një studim duke krahasuar një grup studentësh universitarë kundrejt një grupi njerëzish të të njëjtës moshë, të cilët mësuan një gjuhë të dytë në trembëdhjetë muaj. Pas tre muajsh studimi të të dy grupeve, të dy u skanuan mri dhe u vërejt se ndërsa struktura e trurit të studentëve të kolegjit mbeti e pandryshuar, disa zona të trurit nga të cilat kishin mësuar një gjuhë të dytë ishin rritur, të tilla si hipokampusi dhe tre zona të korteksit cerebral.

Të marrim vendime më të arsyetuara

Njerëzit që mendojnë për një gjuhë tjetër përveç gjuhës së tyre amtare, kanë më shumë gjasa të marrin një vendim racional se sa emocional; kjo ishte e dukshme në një hulumtim të vitit 2012 nga revista Psychological Studies.

Përpuno fjalët më shpejt

Njerëzit dygjuhësh, ose që janë të rrjedhshëm në më shumë se dy gjuhë (poliglot), kanë aftësinë për të përpunuar fjalët më shpejt, veçanërisht nëse fjala në fjalë ka të njëjtin kuptim në të dy gjuhët. Ky studim sipas Shkencës Psikologjike u mbështet nga teknologjia e lëvizjes së syve për të zbuluar se dygjuhëshit ose poliglotët shpenzojnë më pak kohë duke vëzhguar të ashtuquajturat “konjakte”.

Sipas Scientific American, truri i atyre që imiton dy ose më shumë fjalë, duhet më pak kohë për të përpunuar një fjalë.

Aftësia dhe kreativiteti te fëmijët

Studimi i botuar në International Journal of Bilingualism zbuloi se fëmijët dygjuhësh kryejnë më mirë në detyrat që përfshijnë kreativitetin dhe aftësinë për zgjidhjen e problemeve.

Agriliteti mendor që qëndron me vitet

Sipas një studimi të publikuar nga Anals of Neurology, testet e inteligjencës u kryen mbi pjesëmarrësit, gjuha amtare e të cilëve ishte anglishtja; së pari në moshën 11 vjeç dhe për herë të dytë kur ata mbushnin   70 vjeç. Ata pjesëmarrës që folën më shumë se një gjuhë treguan aftësi më të mëdha njohëse në raport me nivelin e tyre bazë   kundrejt pjesëmarrësve monolingualë.

A e kupton tani sa e rëndësishme dhe e dobishme është të mësosh e të zotërosh një gjuhë të huaj? Gëzohu dhe bëje! Dhe çfarë më mirë se ta bëjmë në një vend të huaj, me një buxhet jo shumë të lartë, përmes një prej programeve që kemi për ju?

Zbuloni të gjitha opsionet për studimin e gjuhëve jashtë vendit që një platformë si Ynsitu ofron, ku mund të krahasoni kurse të ndryshme gjuhësore jashtë vendit në më shumë se 30 vende dhe 11 gjuhë. Është koha për të mësuar dhe për të shijuar!