Gjeni 8 thekset kryesore britanike që do të dëgjoni

Find Out The Eight Main British Accents You Will Hear

Kur jeni duke u përpjekur të kuptoni thekse të ndryshme britanike mund të pyesni se cili është theksi “i vërtetë”. E vërteta është se me të vërtetë nuk ka një theks të vetëm që përcakton anglishten britanike. Thekse të ndryshme britanike dhe dialekte britanike ndryshojnë nga rajoni në rajon dhe madje edhe nga një qytet në tjetrin brenda një rajoni!

Le të shohim thekset kryesore rajonale britanike dhe dialektet britanike të folura rreth Britanisë së Madhe. Pse nuk bën një kurs i përgjithshëm anglisht në Britani t’i dëgjosh në jetën reale?

Shqiptimi i marrë

Nëse mund të thuhet se ka një theks britanik “zyrtar” atëherë kjo do të ishte ajo. Shqiptimi i Marrë (RP) nganjëherë referohet si “Anglishtja e Mbretëreshës” dhe flitet kryesisht nga klasat e larta – Lordët dhe Zonjat dhe, natyrisht, vetë Mbretëresha.

Isshtë një mënyrë e drejtë theks “i rrafshët” me tinguj të theksuar të zanoreve, për shembull ena nga e cila pini çaj është një filxhan dhe shqiptohet me një tingull të theksuar “u” si “cuhp”.

Ky theks flitet kryesisht në qarqet përreth Londrës dhe nga lajmëtarët në BBC programet e shërbimit botëror.

Cockney

Cockney është një theks që shpesh, gabimisht, referuar si vetëm një theks të Londrës. Në fakt Cockneys janë një grup i veçantë londinezësh që jetojnë brenda këmbanave të kishës St. Mary-le-Bow dhe Cockney është një nga dialektet e dallueshme britanike. Karakteristikat përcaktuese të theksit Cockney janë përdorimi i “ndalesave glotale”, ndërrimi i një tingulli “të” me një “f”, zëvendësimi i tingullit “r” në fund të fjalëve me një “ah” dhe rënia e “g” “nga fundi i fjalëve. Kështu që ju do të thonit “Unë mendoj se do të doja një copë bukë të bukur” bu’ah “.

Dialekti Cockney përdor edhe zhargon rimues. Kjo është ajo ku fjalët ose frazat e tjera, të cilat rimojnë me fjalën që dëshironi të thoni përdoren në vend të fjalës vetë! Disa shembuj janë – “qen dhe kockë” (telefon), “mollë dhe dardha” (shkallë), “telashe dhe grindje” (gruaja).

Vendi Perëndimor

Vendi Perëndimor përfshin qarqet Cornwall, Devon, Somerset, Dorset dhe Gloucestershire. Theksi në këtë rajon buron nga një nga thekset më të vjetra britanike dhe, me të vërtetë, dialektet britanike – Anglo = Sakson. Saksonia është pjesë e Gjermanisë moderne, kështu që theksi i vendit perëndimor dhe dialekti ka shumë ngjashmëri me gjermanishten , për shembull, në vend që të thotë “Unë jam”, dikush nga Vendi Perëndimor mund të thotë “Unë të jem”, që është pak a shumë si “Ich bin” gjerman.

Theksi përdoret nga shumë “piratë” të Hollivudit “është një theks i West Country – Kapiteni Barbossa i luajtur nga Geoffrey Rush është një shembull i mirë.

Njerëzit nga Plymouth në Devon kanë një theks veçanërisht të fortë. Nëse dikush nga Plymouth kishte një dhimbje të fytit, një hundë të lëngshme ata do të thoshin se kishin një “kod” sesa një të ftohtë dhe kur martohen ata shkëmbejnë unaza “gode”.

Uellsit

Uells është një nga tre vendet që përbëjnë Britaninë e Madhe dhe ajo ka gjuhën e vet Uellsisht edhe pse gjuha zyrtare e Uellsit është akoma anglisht dhe flitet me një theks shumë të veçantë.

Shtë një theks mjaft i butë dhe muzikor , në fakt shumë këngëtarë të njohur janë nga Uellsi, Tom Jones dhe Cerys Matthews janë shembuj të mirë. Një person uellsian do ta shqiptonte Uellsin si “Weey-alls” sesa “Wayls”.

Brummie

Brummie flitet nga njerëzit nga qyteti i Birmingham dhe është një nga thekset më të njohura britanike.

Në përgjithësi, theksi i Brummie ka tinguj zanor shumë të veçantë kështu që dikush me një theks Brummie mund t’ju pyesë “sa do të bësh?” në vend se si jeni? Ata gjithashtu do të thoshin “allroit” në vend të mirë kur bien dakord me diçka.

Nëse do të shkonit në qytet për të takuar një mikun tuaj do të kapnit një “pije alkoolike” sesa një autobus dhe kur të largoheshit do të thoshit “tarrah pak” në vend të lamtumirës. Këngëtarët Ozzy Osbourne dhe Jeff Lynne janë të dy nga Birmingham dhe ende flasin “Brummie” pavarësisht se jetojnë në Amerikë për shumë vite!

Scouse

Scouse është theksi i përdorur nga Scousers – dikush nga qyteti i Liverpoolit . Ndoshta një nga theksimet më të njohura britanike për shkak të faktit se “The Beatles” erdhën nga Liverpool. Pavarësisht se është një theks i njohur britanik, mund të jetë një e vështirë për tu kuptuar !

Në Scouse, fjalët me një “o” të dyfishtë si vështrimi, shqiptohen për aq kohë sa në patë dhe, në mënyrë konfuze, fjalët me një tingull “u” në mes shqiptohen në mënyrë të ngjashme kështu që mund të jetë e vështirë të vendosësh nëse një Scouser po thotë ” shiko “ose” fat “!

Geordie

Theksi Geordie, është si një theks britanik dhe dialekt britanik dhe emri i njerëzve nga qyteti Newcaste-upon-Tyne.

Shumë fjalë të Geordie janë të ngjashme me ato Skoceze , për shembull, një foshnjë është një “bark” edhe pse të tjerët janë dukshëm Geordie. Nëse jeni duke folur Geordie dhe jeni shumë të etur mund të thoni se jeni “clammin për një pije”, nëse keni qenë duke bërë një punë të ndyrë do të përfundonit duke qenë “hack”. Geordies kanë tendencë të zëvendësojnë tingullin “r” në fund të fjalëve me një tingull “ah” dhe tingulli “i” në fjalë mund të zgjatet, kështu që një Geordie që ishte “clammin për një pije” mund të pinte “me një leetë të watah “.

Skocez

Skocia është një vend brenda Britanisë së Madhe me theksin e tij të veçantë britanik. Njerëzit nga Skocia janë skocezë dhe flasin me një theks skocez.

Një nga tiparet e theksit skocez është tingëllimi i rrokullisjes “r” pas një zanoreje në fjalë si fermë, e ngrohtë dhe më e mirë. Gjithashtu shumë tinguj “ou” shqiptohen si o i dyfishtë në patë. Pra, në vend të “shtëpisë” një skocez do të thoshte “i çlirë”. Megjithëse Skocezët flasin anglisht ka një numër fjalësh të cilat menjëherë njihen si thjesht skoceze, kështu që, në vend që të thotë “fëmijës së vogël nuk i pëlqen shtëpia”, një skocez do të thoshte “wee bairn bën nea si hoose”.

Nga Ynsitu ju mund të përdorni shumë kurse angleze jashtë vendit përmes të cilave do të dëgjoni dhe mësoni këto thekse të mahnitshme britanike.

Leave a Reply