Dhjetë këshilla për testin e të folurit IELTS

Consejos examen ielts hablando

Tani ka shumë burime, si në internet ashtu edhe jashtë linje, për studentët që përgatiten të marrin testin IELTS. Ndërsa shumë prej tyre janë të ligjshëm, ka për fat të keq disa njerëz që paraqiten si ekspertë të IELTS por nuk janë aq të kualifikuar sa pretendojnë. Kur bëni testin, Ndiqni këto dhjetë rregulla të thjeshta për të siguruar që është performanca e testit tuaj të të folurit më e mira që mund të jetë.

 

1. Përdorni fjalë që kanë një kuptim shumë specifik.

Shumica e fjalorit të përditshëm anglisht përqendrohet në fjalë që kanë një larmi kuptimesh dhe përdorimesh (të tilla si “të sigurta” dhe “të sakta”). Zëvendësimi i “sigurt” me “sigurisht”, ose “i saktë” me “i saktë”, do të demonstrojë (jo “demonstrojë”) se ju jeni në gjendje të flisni dhe të shpjegoni idetë tuaja me një nivel të lartë saktësie.

 

dy Mësoni të përdorni parashtesa dhe prapashtesa për të krijuar fjalë të reja.

Ju tashmë e dini se çfarë është një foto ose fotografi, kështu që pse të mos e zgjeroni fjalorin tuaj me fjalë të tilla si “fotografike”, “telefoto”, “fotogjene”, etj. Bëni mjaftueshëm shpesh dhe fjalori juaj personal prej 1.000 deri 2.000 fjalësh do të dyfishohet ose edhe trefishohet në madhësi.

 

3. Nëse nuk mund të mbani mend një fjalë të veçantë, duke parafrazuar (ose përshkruar) idenë që dëshironi të shprehni.

Folësit vendas e bëjnë këtë gjatë gjithë kohës, kështu që është një mjet i përkryer i vlefshëm që disponojnë.

 

4. Mos përdorni të njëjtën fjalë në mënyrë të përsëritur.

Ju duket se dini vetëm një fjalë (jo një gabim i mirë). Provoni të përdorni një sinonim një ose dy herë, pastaj përsëriteni fjalën pas kësaj. Folësit vendas shmangin ta bëjnë këtë, ashtu si edhe ju.

 

5. Nëse nuk është e nevojshme, përdorni foljen aktive të kohës në vend të kohës pasive.

Shumë nxënës të ESL e bëjnë këtë sepse gjuha e tyre e parë përdor kohën pasive aq shpesh (veçanërisht spanjisht). Folja aktive e tensionuar përdor më pak fjalë, duke e bërë më të lehtë për të dëgjuar dhe kuptuar, dhe tingëllon më e sigurt.

 

6. Kur është e mundur, përdorni gramatikë komplekse për të shprehur idetë tuaja.

Përdorimi i frazave të përbëra dhe komplekse, frazat emërore dhe foljore, fjalitë e varura dhe strukturat e tjera gramatikore të nivelit më të lartë do të përmirësojnë pikësimin tuaj. Edhe nëse i përdorni dhe bëni shumë gabime, do të merrni merita për përpjekjen. Përdorimi i vetëm strukturave të thjeshta të fjalive në mënyrë që t’i prodhoni ato në mënyrë të përsosur do të kufizojë pikësimin tuaj.

 

7. Mos i bëni pyetje pyetësit.

Përpos “A mund ta përsërisni atë?” ose “A mund ta thuash atë përsëri / ndryshe / në një mënyrë tjetër?” provuesi nuk mund t’u përgjigjet pyetjeve tuaja. Kërkimi i tyre për të shpjeguar një fjalë ose frazë, ose për të ndarë mendimin e tyre, do të rezultojë vetëm në heshtje. Kjo heshtje është një pauzë ose boshllëk në fjalimin tuaj dhe mund të ulë rezultatin tuaj.

 

8. Mbani përgjigjet tuaja në gjatësinë e duhur.

Në Pjesën 1, provuesi duhet t’ju bëjë një numër të madh pyetjesh në një hapësirë të shkurtër kohe; Nëse përgjigjet tuaja janë shumë të gjata, ata nuk mund ta bëjnë punën e tyre. Në pjesën 3, secila përgjigje mund të jetë më e gjatë, por nëse vazhdoni të flisni vetëm për një përgjigje, kjo gjithashtu ndërhyn në detyrat e provuesit. Shkuarja në ekstremin tjetër (përgjigjet janë shumë të shkurtra), përgjigjet “po” dhe “jo” dhe përgjigjet që përmbajnë më pak se gjysmë duzinë fjalësh, është një dënim me vdekje për rezultatin tuaj.

 

9. Sigurohuni që ta kuptoni pyetjen dhe t’i përgjigjeni saktë.

Nëse ekzaminuesi përsërit një pyetje, kjo do të thotë që përgjigja e tij e parë nuk kishte të bënte me pyetjen (dëgjoni me kujdes kohën e shkuar, të tashme dhe të ardhshme, e cila duhet të përputhet me përgjigjen tuaj). Në pjesën 2, nëse provuesi prek gishtin tuaj në pyetjen në kartën e pyetjes, kjo do të thotë që ju jeni jashtë temës (nuk i përgjigjeni pyetjes saktë). Nëse nuk përgjigjeni saktë, përgjigjja që keni dhënë mund të përjashtohet nga rezultatet e rezultatit të testit.

 

10. Gjithmonë ndiqni shembullin e ekzaminuesit.

Ekzaminuesit e IELTS-it janë profesionistë shumë të trajnuar që janë shumë të mirë në punën e tyre. Ata nuk lejohen t’ju ndihmojnë ose të ndikojnë në provë, por ato do të krijojnë një situatë që ju lejon të performoni në maksimumin e aftësive tuaja. Nëse ata ju ndërpresin për të bërë një pyetje tjetër, lejojini ta bëjnë këtë dhe përqendrohuni në pyetjen tjetër. Kjo do të ndihmojë, në vend që të pengojë, performancën tuaj dhe rezultatin tuaj përfundimtar.

Këto dhjetë rregulla të thjeshta nuk mund të garantojnë se do të merrni një rezultat të lartë bande; thjesht duke studiuar dhe punuar shumë do ta bëjë këtë. Sidoqoftë, këto rregulla do të sigurojnë që performanca juaj e përgjithshme është e qartë, e lehtë për t’u dëgjuar dhe përfaqëson aftësinë tuaj më të mirë, cilado qoftë ajo. Performanca me cilësi të lartë do t’ju ndihmojë shumë më tepër sesa një sërë trukesh dhe shkurtesash të hollësishme, dhe është basti juaj më i mirë afatgjatë për të marrë rezultatin më të mirë për të cilin jeni të aftë.

Autori: Johnny on the Spot

————————————————————————————————————–

 

Zbuloni të gjitha tonat kurse përgatitje provimesh jashtë vendit, përfshirë provimet e IELTS, për të ngritur nivelin tuaj dhe për ta kaluar provimin pa vështirësi. Ynsitu është rruga juaj drejt suksesit.

Leave a Reply