Çfarë të bëni pas përvojës tuaj të shkëlqyer jashtë vendit?

¿Qué hacer después de tu gran experiencia en el extranjero?

Sapo keni mbaruar kursin tuaj të gjuhës dhe nuk dini çfarë të bëni? Trajnimi është një fushë kulturore në të cilën ju gjithmonë mund të pini inovacione dhe të shtoni aftësi ose aftësi të reja. Rasti i trajnimit të gjuhës nuk do të ishte më i vogël. Ju kurrë nuk do të mësoni 100% të një gjuhe, madje as tuajin.

 

Siç është përmendur edhe në artikujt e mëparshëm të botuar në këtë blog, ka metoda të shumta për të rritur nivelin tuaj ose aftësitë tuaja në aftësitë ose “aftësitë” e ndryshme që kërkon një gjuhë. Në këtë rast ne nuk do të specifikojmë për gjuhë të veçanta pasi që metodat që do të trajtohen janë të zbatueshme për çdo gjuhë.

 

Siç e dimë mirë, aftësitë kryesore për të marrë në mënyrë që të konsiderojmë se kemi një zotërim minimal të një gjuhe janë: aftësitë e dëgjimit, aftësitë e të folurit, aftësitë e të lexuarit dhe aftësitë e të shkruarit.

 

Si mund t’i përmirësojmë këto aftësi?

 

Aftësia e të dëgjuarit

Kjo është ndoshta aftësia më argëtuese për tu përmirësuar, apo edhe më pak dembelja që ju jep. Cila është kjo metodë? Shumë e thjeshtë, merrni aktivitete të përditshme, të tilla si shikimi i një filmi, një video në YouTube, biseda për një temë që ju intereson apo edhe duke dëgjuar muzikë në fushën gjuhësore. Nuk ju kushton asgjë ta vendosni në gjuhën që po praktikoni në atë kohë. Në këtë mënyrë, ju do të mësoni ndërsa argëtoheni, ose të paktën, duke kaluar një kohë argëtimi.

 

Veryshtë shumë e rëndësishme të kemi aftësi të mira dëgjimi, pasi është kjo aftësi që do të na lejojë të kuptojmë njerëzit e tjerë kur ata dëshirojnë të komunikojnë me ne dhe na ndihmon të përmirësojmë shqiptimin tonë dhe të mësohemi me theksin e folësve vendas të gjuhës.

 

Aftësia e të folurit

Mund të tingëllojë paksa e çmendur, por më besoni se këto metoda që do t’ju prezantoj japin rezultate efektive.

 

A flisni edhe ju vetëm? Dhe a e keni provuar ta bëni atë në një gjuhë tjetër? Shumë herë mendja jonë vepron edhe kur nuk po e kuptojmë, domethënë në mënyrë të pavetëdijshme, por kjo nuk do të thotë se nuk po funksionon në atë moment. Të folurit vetëm nuk është mënyra e vetme për ta bërë këtë metodë efektive. Ju gjithashtu mund të praktikoni të flisni me miqtë.

 

Një metodë tjetër efektive është të regjistroni veten duke folur dhe ta dëgjoni atë shumë herë. Nga kjo metodë ju mund të dëgjoni gabimet tuaja dhe t’i përsërisni ato derisa të mendoni se rezultati me shqiptimin tuaj është optimal.

 

Aftësia për të lexuar

Mënyra e vetme për të përmirësuar këtë aftësi është duke lexuar. Tingëllon e thjeshtë dhe e qartë, por ju gjithmonë mund ta ktheni atë duke kërkuar artikuj, libra ose revista që janë më të ngjashme me shijet tuaja, personalitetin tuaj ose aspiratat tuaja.

 

Kjo metodë do të jetë gjithashtu shumë e dobishme për të përmirësuar aftësitë tuaja të të shkruarit, pasi që sa më shumë që lexoni, aq më shumë ndërtime gramatikore fitoni, me vetëdije ose pa vetëdije, të cilat do të jenë të dobishme në shkrimin e teksteve.

 

Aftësia për të shkruar

Siç u përmend më lart, leximi ndihmon shumë në zhvillimin e kësaj aftësie. Ju mund të përfitoni nga leximi i blogeve që ju interesojnë dhe t’i jepni fund “praktikës” suaj duke lënë komente konstruktive për atë që mendoni, mendimin tuaj ose aspektet për t’u përmirësuar. Në këtë mënyrë ju jeni duke bërë një kombinim duke praktikuar të dy aftësitë.

 

Një metodë tjetër për të praktikuar llogaritjen e këtyre kapaciteteve në marrjen e përvojave. Pse të mos shkoni të punoni jashtë për verë? ose pse nuk keni një të marrë një vit pushim ? Cilado qoftë vendimi juaj, mbani mend rëndësinë e mësimit të gjuhëve për të ardhmen tuaj, zbuloni gjithçka Ynsitu është përgatitur për ta bërë pak më të lehtë për ju.