Veçoritë dhe ndryshimet kulturore që karakterizojnë Mbretërinë e Bashkuar

Las peculiaridades y diferencias culturales que caracterizan a Reino Unido

Përpara se të udhëtoni në një vend të huaj ose me ndryshime kulturore nga vendbanimi ynë i zakonshëm, është e rëndësishme të njihni disa zakone dhe veçori për vendin tonë të destinacionit.

Në këtë artikull ne do të flasim posaçërisht për ndryshimet që karakterizojnë Mbretërinë e Bashkuar, një vend që është bërë një nga destinacionet kryesore për kurset e anglishtes, në lidhje me Spanjën ose Evropën në përgjithësi.

Distancim social

Para së gjithash, ne do të nxjerrim në pah distancën sociale. Siç e dimë mirë, në kulturën spanjolle ne jemi shumë afër njëri-tjetrit, por në rastin e shumicës së vendeve evropiane ekziston situata e kundërt dhe Mbretëria e Bashkuar nuk bën përjashtim.

Në Spanjë, ne priremi të japim automatikisht dy puthje kur përshëndetemi me dikë ose kur prezantohemi me një person të ri. Në Mbretërinë e Bashkuar, ky gjest është i rezervuar për më shumë tubime familjare. Në rastin e mëparshëm, në kulturën britanike ata do të përdornin një shtrëngim duarsh, një përqafim ose një përshëndetje të thjeshtë verbale, kjo varet nga situata dhe marrëdhënia që keni me personin tjetër.

Komunikimi

Nga ana tjetër, kur bëhet fjalë për të komunikuar me njëri-tjetrin ka edhe dallime të mëdha, shumë prej të cilave mund të çojnë në keqkuptime.

Spanjollët flasin shumë drejtpërdrejtë dhe të menjëhershëm, nga ana tjetër, anglezët kanë tendencë t’i kthejnë fjalitë më shumë përpara se t’i formulojnë ato. Veryshtë shumë e rëndësishme ta mbash këtë në mendje dhe të mos përkthesh atë që do të thoshim në Spanjisht ashtu siç është në situata të ndryshme. Për shembull, nëse jemi duke biseduar me dikë dhe nuk kemi kuptuar se çfarë po thonë, duhet të themi diçka si “Falje?”, Pasi që nëse themi “Çfarë?” Mund të jetë i vrazhdë dhe të zemërojë bashkëbiseduesin tonë.

Caji

Deri tani një nga pijet më të konsumuara në MB është çaji. Mund të duket si një mit për shkak të stereotipave që shfaqen në filma, por asgjë nuk mund të jetë më larg së vërtetës. Ata madje kanë zhvilluar një term të ri, “cuppa” (filxhan çaji). Në fakt, britanikët jo vetëm që e konsumojnë këtë pije në 5 të pasdites, siç e shohim në televizion, por është zëvendësimi i saktë i kafesë sonë (mëngjes, ëmbëlsirë, pije midis vakteve, etj.)

Një term tjetër që anglezët kanë futur në fjalorin e tyre është “dunking”, domethënë përhapja e një cookie në çaj kur e hani, sikur të ishte një gotë qumësht.

Raundet

Ndryshe nga Spanja, ku pijet zakonisht porositen dhe paguhen individualisht, në Mbretërinë e Bashkuar ata e bëjnë atë me raunde. Kjo do të thotë që kur shkoni të porosisni një birrë për shembull, ju porosisni një për secilin nga ata që janë në grup dhe sigurisht që paguani për të. Kur ta mbaroni, dikush tjetër nga grupi do ta kërkojë atë. Nëse largoheni nga pub-i dhe dikush ju detyrohet disa, ata do të kujtojnë dhe do t’ju ftojnë një ditë tjetër. Kini kujdes që të mos e teproni me alkoolin!

Monarkia britanike

Siç e dimë mirë, adhurimi që anglezët kanë për familjen mbretërore është shumë më i madh se ai i pjesës tjetër të vendeve monarkike evropiane. Ky adhurim për të cilin flasim është aq i madh sa që i ka kthyer “mbretërit” në një shenjë identifikuese të vendit.

Çfarë mendoni për këto karakteristika në lidhje me Mbretërinë e Bashkuar? A ishit në dijeni të veçorive të saj? Zbuloni këto dhe shumë më tepër me një Kurs anglisht në MB . Shikoni gjithçka Ynsitu ka përgatitur për ju.