10 rregullat themelore të shqiptimit frëngjisht

 

Shqiptimi frëngjisht është një nga aspektet që më reziston si spanjisht kur po mësojmë këtë gjuhë . Diçka mjaft e rrallë duke marrë parasysh që, ashtu si Castilian, kjo gjuhë vjen nga Latinishtja. Dhe a është që Frengjishtja është gjuha e dytë më e studiuar në Spanjë (e ndjekur vetëm nga anglishtja), kështu që ne nuk mund ta lejojmë që kjo të vazhdojë të ndodhë.

Për ta zgjidhur, në këtë artikull ne jemi mbledhur 10 rregulla themelore të shqiptimit kjo do t’ju ndihmojë të flisni më mirë në frëngjisht. Këto rregulla do t’ju ndihmojnë të përsosni gjuhën, aq më tepër nëse e zbatoni atë në praktikë duke folur me një person vendas, qoftë në udhëtimin tuaj të ardhshëm ose në një tjetër kursi i gjuhës në Francë .

 

10 rregullat themelore të shqiptimit

 

1. Rregulli i parë: “The E”

 

Kjo letër është shkaku i shumë prej problemeve të shqiptimit në frëngjisht. Ka 3 nuanca të ndryshme : theksi i varrit (è), cirkumpleksi (ê) dhe akut (é). Ato shqiptohen në një mënyrë të ngjashme me spanjishten “E”, por në varësi të theksit a është serioze apo akute, shqiptimi duhet të jetë përkatësisht më i hapur ose më i mbyllur. Nga ana tjetër, ekziston edhe “E” pa theks, e cila hesht në fund të fjalëve dhe nëse është në fillim ose në mes tingëllon si një përzierje e “E” dhe “O”.

 

2. Rregulli i dytë: “The C”

 

As kjo letër nuk mbetet shumë mbrapa. Shkronja e tretë e alfabetit ka thërrime, dhe kur të gjendet para “E” ose “I” (ose kur ka cedilla “Ç”) tingëllon sikur të ishte “S” . Gjithashtu, CH në frëngjisht ka një tingull më të butë sesa në spanjisht dhe duhet të shqiptohet pak a shumë si SH në anglisht. E gjithë kjo përveç kur i paraprin “L”, “N” ose “R”, në ato raste duhet të trajtohet sikur të ishte një K.

 

3. Rregulli i tretë: “The R”

 

Me siguri ju keni provuar ndonjëherë të imitoni theksin francez dhe keni shqiptuar “R” sikur të ishte një “G”. Vazhdoni ta bëni! Kështu duhet të tingëllojë.

 

4. Rregulli i katërt: “G”

 

Kjo shkronjë ka të njëjtin tingull si në spanjisht, përveç kur shkon para “E” ose “I”. Në këtë rast ai shndërrohet dhe tingëllon si “J” francez (diçka e ngjashme me “LL” -në tonë. Alsoshtë gjithashtu e rëndësishme të dini se forma “GN” shqiptohet si shkronja jonë klasike “Ñ” (Spanjisht, për shembull)

 

5. Rregulli i pestë: “PH”

 

Ky është një nga rregullat më të lehta për tu mbajtur mend. Thjesht duhet të mbani mend se ky kombinim shqiptohet si shkronja “F” (Fotografi, filozofi …)

 

6. Rregulli i gjashtë: Zanoret

 

Në rregullat e para, ne vazhduam me “E”, pasi ajo meriton pjesën e vet, por e vërteta është se kur bëhet fjalë për të folur frëngjisht duhet t’i kushtoni vëmendje të gjitha zanoreve . “O”, “AU” dhe “EAU” shqiptohen si zanorja “O”, ndërsa kombinimi “OU” ka të njëjtin tingull me “U” tonë. “OI” duhet të shqiptohet si “UA” dhe “EU” dhe “OEU” sikur të shqiptonit E dhe U në të njëjtën kohë. Përmendja e veçantë e zanoreve që ndiqen nga “M” dhe “N” pasi duhet të tingëllojnë sikur keni hundë të zënë.

 

7. Rregulli i shtatë: Mbarimet

 

Shumica dërrmuese e “E” dhe “S” nuk shqiptohet . Gjithashtu, përfundimi “-ENT” (veta e tretë shumës), ajo eshte gjithashtu memece . Dhe gjithashtu disa bashkëtingëllore!

 

Rregulli i 8-të: umlaut

 

Umlaut në frëngjisht përdoret si në spanjisht për të shkatërruar kombinimet midis zanoreve. Në këtë mënyrë, secili do të jetë pjesë e një rrokjeje të ndryshme dhe do të tingëllojë në mënyrë të pavarur.

 

9. Rregulli i nëntë: fjalë të mprehta

 

Në frëngjisht të gjitha fjalët janë të mprehta , kështu që theksi tonik bie në rrokjen e fundit. Edhe pse ka gjithmonë disa përjashtime … Siç kemi komentuar më parë, nëse fjalët përfundojnë në “E”, nuk ka pse të shqiptohet kështu që theksi bie në zanoren që i paraprin asaj. Kjo ndikon edhe në ato fjalë që modifikohen nga mbaresat e foljeve ose nga forma e shumësit.

 

10. Rregulla 10: Ndërlidhësi

 

Kështu njihen në frëngjisht fjalët që bashkojnë rrokjen e tyre të fundit me të parën e tjetrës. Në këto raste s e duhet të shqiptohet sikur të ishte një fjalë e vetme . Kjo ndodh sa herë që një fjalë përfundon me një “E” të heshtur dhe tjetra fillon me një “H”, e cila gjithashtu është e heshtur. Kështu, “Les amis” do të tingëllojë si “Lesami”

 

Ka shumë aspekte të tjera për t’u marrë në konsideratë, por këto janë ato kryesore. Tani që i njihni, është koha t’i vini në praktikë. Dhe çfarë mënyre më të mirë për ta bërë këtë sesa të udhëtosh në Francë Ynsitu . Mos e humbni tonën kurse gjuhe jashte vendit !

Frazat themelore më të dobishme frënge

 

A po mendoni të udhëtoni në Francë dhe nuk dini ndonjë frëngjisht? A i keni harruar bazat që keni mësuar në shkollë? Njohja e një vendi të ri është më e lehtë nëse dini pak gjuhën që flitet në të. Trueshtë e vërtetë që sot, atraksionet më të rëndësishme turistike kanë personel të kualifikuar, të aftë për të komunikuar në gjuhë të ndryshme. Por nuk dëmton të dish të përballosh në rast se të ndodh diçka e paparashikuar. Kjo është arsyeja pse sot ne duam t’ju tregojmë disa frazat themelore në frëngjisht kjo do t’ju ndihmojë dhe do t’ju kursejë kur përballeni me situata komunikuese në udhëtimet tuaja të ardhshme në vendin francez.

 

Fraza themelore për tu prezantuar dhe përshëndetur

 

Importantshtë e rëndësishme të dini se për francezët, përshëndetja dhe prezantimi i tyre janë dy nga veprimet më të rëndësishme në një shkëmbim verbal. Pra, para se të filloni ndonjë bisedë me një francez, është e nevojshme të njihni të ndryshme format e përshëndetjes, lamtumirës dhe prezantimit që ekzistojnë dhe ju duhet të përdorni:

 

 • Bonjour! / Bonsoir! Je m’appelle…: Mirëmëngjesi! / Mirëmëngjesi! Unë quhem…
 • Enchantée! Koment alez-vous? : E magjepsur! Si po shkon?
 • Koment vous Appelez-vous? : Si quhet?
 • Au revoir: Mirupafshim

Shprehjet për të kërkuar sqarim

 

 • Parlez-vous espagnol / anglisht?: A flisni spanjisht / anglisht?
 • Pourriez-vous m’aider, s’il vous plaît?: A mund të më ndihmoni, ju lutem?
 • Pourrais-je vous poser une question, s’il vous plaît?: A mund të të bëj një pyetje, të lutem?
 • Ne nuk plotësoj: Unë nuk e kuptoj.
 • D’accord: Mirë.
 • Merci Beaucoup: Faleminderit shumë.
 • De rien: Ju mirëpresim.
 • Excusez-moi: Më falni.

 

Fraza themelore për vendin ku qëndroni

 

Normalshtë normale që kur të arrish ku do te qendrosh Ju keni ndonjë lloj dyshimi në lidhje me shërbimet që keni kontraktuar ose ato të ofruara nga hoteli. Këto janë disa nga frazat themelore që mund t’ju ndihmojnë:

 

 • J’ai une réservation: Unë kam një rezervim.
 • C’est combien par nuit?: Sa kushton nata?
 • Ç’është e mundur?: A përfshihet mëngjesi?
 • Je voudrais faire mon check-out, por do të thotë: Do të doja të bëja check out.
 • Est-ce que peux payer avec la carte de krediti?: A mund të paguaj me kartën time të kreditit?

 

Fraza themelore në një restorant

 

Kuzhina franceze është e njohur gjerësisht në botë për cilësinë e saj të jashtëzakonshme. Prandaj, një ndalesë e detyrueshme në udhëtimin tuaj është të rezervoni një restorant ku mund të shijoni ushqimin tradicional të rajonit që po vizitoni. Ne ju lëmë disa nga frazat që do t’ju ndihmojnë të menaxhoni situatën në çdo vend:

 

 • Une table pour deux personnes, s’il vous plaît: Një tryezë për dy, të lutem.
 • La carte, s’il vous plaît? : Letra ju lutem.
 • Je voudrais: Do të doja
 • Je suis végétarien: Unë jam vegjetariane.
 • L’addition, s’il vous plaît: Fatura, të lutem.

 

Udhëzimet për transportin

 

Të kalosh Francën është mjaft i drejtpërdrejtë dhe relativisht i lirë. Përveç kësaj, në secilin stacion do të gjeni shërbime ndihme me të cilat mund të praktikoni frazat e mëposhtme:

 

 • Un billet pour…, s’il vous plaît: Një biletë për…, të lutem.
 • Combien ça coûte?: Sa kushton?
 • Çfarë është treni / autobusi për alergjinë? : Cili është autobusi / treni për të shkuar në?
 • Taksi!: Taksi!
 • Je vais à la rue: Po shkoj në rrugë
 • Où se trouve…?: Ku është…?
 • Tout droit: Të gjithë drejt.
 • À gauche: Në të majtë.
 • À droite: Në të djathtë.

 

Siç e keni parë, pavarësisht nëse jeni ai që udhëtoni ose nëse gjeni një turist të çorientuar, frazat që ju kemi mësuar mund t’ju nxjerrin nga më shumë se një nxitim. Prandaj shkruani shprehjet që ju duken më të rëndësishme dhe shfrytëzojeni rastin që t’i vini në praktikë në udhëtimin tuaj të ardhshëm.

Gjithashtu, mos harroni se Ynsitu ju ofron qindra Kurse jashtë vendit për të mësuar frëngjisht. Ejani dhe jetoni këtë përvojë me ne!

5 këshilla për të mësuar frëngjisht shpejt

5 consejos para aprender francés rápido

 

Frëngjishtja, e konsideruar nga shumë njerëz si gjuha e dashurisë, është një nga ato gjuhët më të folura në botë . Me më shumë se 300 milion folës në 29 vende në pesë kontinente, kjo gjuhë bëhet e treta që flitet më shumë në botë. A do të dëshironit të ishit një nga 120 milion studentët që po mësojnë këtë gjuhë të mrekullueshme?

Nëse jeni veteran ose fillestar, thjesht jeni kurioz ose po mendoni ta bëni një kurs jashtë vendit , Ne ju mësojmë 5 këshilla për të mësuar frëngjisht shumë shpejt!

 

Zhytuni në gjuhë

 

Mënyra më e mirë për të mësuar një gjuhë të re është të zhytesh plotësisht në të, kështu që duhet të bësh përpiquni të ekspozoheni në frëngjisht sa më shumë që të mundeni . Dhe a është që sa më shumë ta dëgjoni, aq më mirë do të flasë. Kjo është arsyeja pse ju rekomandojmë që të filloni duke parë seri në platforma streaming si Netflix ose gjithashtu mund të kërkoni për video në YouTube. Sigurisht, në fillim do të duhet ta shikoni me titra, por nëse jeni fillestar apo keni një nivel më të përparuar, shikimi i TV në frëngjisht është një mënyrë shumë e thjeshtë për të dëgjuar dhe mësuar shprehje të reja.

Nëse nuk jeni shumë duke shikuar TV, mund të provoni mundësi të tjera. podcast ato janë një mënyrë e thjeshtë dhe argëtuese për të mësuar frëngjisht. Në Spotify mund të gjeni shumë për studentët e të gjitha niveleve dhe gjithashtu tema që mund t’ju duken interesante. Ju gjithashtu duhet të provoni sa më shumë që të mundeni në gjuhë. Nëse jeni duke filluar, një mundësi shumë e mirë është revista ose libra që përmbajnë imazhe, pasi ato ju ndihmojnë të kuptoni kontekstin. Atëherë mund të guxoni me blog, komike (Tintin është një klasik që nuk dështon kurrë) apo edhe romane të thjeshtë

 

Praktika e bën një mjeshtër

 

Duhet ta flisni sa herë që mundeni! Mundohuni të organizoni një shkëmbim gjuhësh me një folës amtare ose të bashkoheni në grupe (klub libri, provë vere madje edhe një parti), çdo rast është i mirë për t’u praktikuar. Një tjetër mundësi e mirë është të shkarkoni aplikacione falas për shkëmbimin e gjuhës, të tilla si Tandem në të cilën mund të lidheni me folës amtare. Sidoqoftë, nëse nuk mund të gjesh dikë me të cilin të praktikosh frëngjisht. ti mund ta besh me veten tende nuk eshte shaka !. Edhe nëse mund t’ju japë pak shqetësime në fillim, flisni me zë të lartë dhe do të shihni se si praktikimi është me të vërtetë çelësi.

 

Mënyra argëtuese për të mësuar

 

Një mënyrë shumë e thjeshtë dhe argëtuese për të mësuar fjalorin është vendos shënime nga objektet e ndryshme që keni në shtëpi: tavolinë, karrige, frigorifer, filxhan … Ju gjithashtu mund të përgatisni një fletore me fjalor dhe vizatoni një ilustrim për t’ju ndihmuar të mbani mend. Një tjetër këshillë argëtuese është të këndosh këngë në frëngjisht, qoftë ato për fëmijë, klasike apo çfarëdo stili që të pëlqen më shumë. Mundohu të kuptosh se çfarë po thotë dhe mësoji! Ju gjithashtu mund të bëni Fjalëkryqe në frëngjisht apo edhe të luajë lojë në internet (xhelat është i shkëlqyeshëm). Ka mundësi të panumërta për ta bërë procesin mësimor argëtues.

 

Përgatituni për një provim zyrtar

 

Ka nga ne që kanë nevojë për pak presion për të studiuar … ose ndoshta ju doni të kapeni një diplomë zyrtare të shquhen profesionalisht. Gjithsesi, ia vlen të mësosh për llojet e ndryshme të provimeve zyrtare Franceze që ekzistojnë. Ministria e Arsimit Kombëtar ofron dy mundësi: VETE dhe GJYSME . DELF (A1 dhe A2) është një provim për nivelet fillore, provimet DELF (B1 dhe B2) janë për nivelet e ndërmjetme dhe DALF (C1 dhe C2) për studentët me një nivel më të përparuar. Pasja e një objektivi specifik do t’ju ndihmojë të arrini atë motivim dhe të përmbushni atë që keni vendosur të bëni.

 

Studioni frëngjisht jashtë vendit

 

Dhe, padyshim, nuk ka mënyrë më të mirë për të mësuar një gjuhë sesa të kalosh kohë atje ku ata e flasin atë. Ju duhet të vini në praktikë gjithçka që keni mësuar në klasa duke folur me njerëz lokalë ose thjesht duke vizituar ndonjë gjë Eksploroni vendin dhe thithni kulturën e tij sa më shumë që të mundeni! Tani thjesht duhet të vendosni destinacionin që preferoni. A ju quajnë më shumë Alpet apo Riviera Franceze? Ju gjithashtu mund të drejtoheni për në Kanada dhe të zbuloni se si është gjuha në anën tjetër të pellgut.

Tani që keni marrë parasysh të gjitha këto këshilla, është koha e përkryer për të udhëtuar. Zbuloni nga dora e Ynsitu me e mira eshte kurse gjuhe jashte vendit dhe Mësoni me ne!

Mejores series para aprender francés según tu nivel

Mejores series para aprender francés según tu nivel

Në vitet e fundit, frëngjishtja është bërë një gjuhë me shumë kërkesë. Ne mund të praktikojmë duke dëgjuar falë prodhimeve të ndryshme që ne i shohim çdo ditë në platformat tona argëtuese. Prandaj, sot ne ju sjellim seritë më të mira për të mësuar frëngjisht, megjithëse mos harroni se këto janë vetëm një mbështetje dhe se më e mira që mund të bëni është gjithashtu të kërkoni Kurse franceze jashtë vendit.

Nëse jeni një nga njerëzit që ju pëlqen Udhëtim dhe të njihni vendet më të bukura në botë, me siguri keni menduar se sa emocionuese do të ishte të ishe në gjendje të flisje me banorët e një vendi frëngjishtfolës në Gjuhët Popullsia vendase. Lindja postimi eshte per ty!

Mësoni frëngjisht për të udhëtuar: niveli bazë

Seritë e mëposhtme janë për të praktikuar në një nivel bazë ose fillestar, kështu që ato janë ideale nëse sapo keni filluar me mësimin tuaj frëngjisht. Qenien seri te thjeshta Mund t’i gjeni në YouTube ose në ndonjë faqe në internet.

Frëngjisht ekstra , seritë e para për të mësuar gjuhë

Ndoshta nuk është seriali më i mirë francez në një nivel teknik ose interpretues, megjithatë, kjo kompensohet nga çfarë komplot i thjeshtë. Përveç kësaj, ju mund të vini re një përdorim të thjeshtë të gjuhës, e cila do t’ju lejojë të njihni lloje të ndryshme të fjalëve dhe frazave.

Në këtë mënyrë, ju do të jeni në gjendje të ndiqni situatat qesharake në të cilat janë zhytur tre miq (dy gra dhe një burrë), të cilët janë fqinjë me njëri-tjetrin. Me gjithsej trembëdhjetë kapituj, Frëngjisht ekstra është një komedi që do t’ju mbushë me të qeshura dhe do t’ju ndihmojë të përmirësoni gjuhën tuaj frënge. Isshtë me titra dhe mund ta gjeni në shumë uebfaqe.

Një garson, une fille

Konsiderohet si një nga seriali më i mirë francez i fundvitit nëntëdhjetë. Formati i tij shtatë minutësh e bën atë një mjedis të përsosur për të mësuar gjuhën tuaj. Një garson, une fille ju tregon historitë qesharake, të përditshme të një çifti francez, Jean dhe Alex, me nofkën “ Loulou “dhe” Chouchou

Imagjinoni sikur të mbyllni sytë dhe, kur t’i hapni, të jeni në vitin 2000, sepse kjo seri do t’ju çojë në Udhëtim në kohë. Ju mund të gjeni shumë nga kapitujt në YouTube. Duhet përmendur që, në këtë rast, dialogët janë më të përpunuar dhe gjuha është më e rrjedhshme krahasuar me seritë e mëparshme. Sidoqoftë, kjo ju bën të ecni përpara dhe të dini pak më shumë për kulturën franceze.

Mësoni frëngjisht për të udhëtuar: niveli mesatar

Netflix është ekselencë platforma për seri në frëngjisht, pasi ka një larmi të madhe programimi në këtë gjuhë. Kjo larmi varion nga tmerri te komedia. Sipas mendimit tonë, më poshtë janë seritë me një nivel të ndërmjetëm të vështirësisë, të cilat do t’ju lejojnë të përmirësoni mësimin tuaj të gjuhës galike.

Pushimet e mëdha të shkëlqyera

Ky është një miniserial i animuar që mund ta shijoni përmes platformës Netflix. Me vetëm pesë kapituj, kjo ju tregon historinë e dy fëmijëve që udhëtojnë në tokat e Normandisë për të kaluar pushimet me gjyshërit e tyre. Sidoqoftë, fati dhe lufta kanë në plan plane të tjera, dhe ata së shpejti do të përfshihen në realitet i ashper .

Rekomandohet për fëmijët mbi shtatë vjeç, gjë që na shtyn ta vendosim atë këtu renditja. Sidoqoftë, përkundër faktit që duket si një seri për fëmijë, ajo do të provojë aftësitë tuaja gjuhësore. Prandaj, është një provë e përsosur për ju për të matur progresin tuaj në gjuhë.

Plani i Coeur

Plani i zemrësPër shkak të përkthimit të tij në spanjisht, është seriali i dytë francez i Netflix dhe është bërë një moment historik në sagat galike. Na prishi besimin se francezët dinin vetëm të përfaqësonin seri krimi. Plani i Coeur është një komedi romantike që ju tregon jetën e një gruaje të re në të tridhjetat e saj të fundit, e cila përpiqet të rivendosë një marrëdhënie dashurie.

I gjithë ky proces e çon protagonistin të vuajë nga depresioni, për të cilin miqtë e saj punësojnë një xhigolo për t’i bërë shoqërinë, pa imagjinuar se ajo do të dashurohet marrëzisht me të. Dialekti i përdorur, sipas shumë mendimeve të përdoruesve, përbëhet nga një gjuhë e përputhshme me dialog të kuptueshëm. Kjo e bën atë një serial ideal për të përmirësuar aftësitë tuaja frënge. .

Mësoni frëngjisht për të udhëtuar: nivel i përparuar

Nëse dëshironi të sfidoni nivelin tuaj të frëngjishtes dhe të avanconi drejt ligave të mëdha, më poshtë janë seritë që do t’ju ndihmojnë të përmirësoni ndjeshëm kuptimin e gjuhës. Plus, ata do t’ju marrin në fushat e intrigave, pezullimit dhe të pashpjegueshmeve.

Mantis

Shtë një nga serialet më të mira në zhanrin pezull francez. Ajo ju tregon historinë e një detektivi i cili duhet të merret me dy gra kriminale. “The Mantis”, një vrasës serial që ka kryer krimet më të tmerrshme, zbulon se ajo po rrëmbehet nga një kopjues. Ky kriminel i dytë tejkalon shumë nivelet e tij të së keqes, prandaj, “The Mantis” vendos t’u dorëzohet autoriteteve në përpjekje për të kapur imituesin e tij.

Seriali përdor një gjuhë policie që, siç e dimë, është e përbërë metafora komplekse , që do të thotë një sfidë për gjuhën tonë frënge.

Osmozë

Shtë një serial futuristik, një dramë e trillimeve shkencore që ju tregon rrugën për të dashur në të ardhmen e afërt. Në komplot, përmes përdorimit të një aplikacioni, ju mund të hetoni hapësirat më të fshehura të mendjes tuaj dhe të dini sekretet tuaja më intime.

Siç mund ta prisni, një algoritëm nuk mund të përcaktojë personin që duam, kështu që gjërat dalin nga kontrolli ndërsa episodet kalojnë. Aktorët përdorin gjuhë të rrjedhshme; Përveç kësaj, përdoren shumë fjalë që i referohen teknologjisë, me të cilën do të përmirësoni dhe shtoni fjalorin tuaj . Siç mund ta shihnim gjatë gjithë kësaj argëtimi postimi, ka shumë seri që mund t’ju ndihmojnë të përmirësoni kuptimin tuaj të frëngjishtes. Sidoqoftë, dhe për mendimin e shumë ekspertëve, mënyra më e mirë për të mësuar gjuhën është të udhëtosh në vendin ku flitet, kryesisht duke bërë Kurse franceze jashtë vendit. Mënyra më e shpejtë për të gjetur dhe krahasuar kurset më të mira është përmes Ynsitu. Gjeni nëse është më mirë për ju studimi frëngjisht në Francë ose Kanada .