Shtatë sitet që duhen parë në Irlandë

Seven Must-See Sites in Ireland

Irlanda është një vend me histori intriguese, qiell të thellë blu dhe gur të vjetër dhe të vjetër. Nëse e gjeni veten atje, planifikoni të vizitoni këto site, disa nga vendet më të bukura dhe më interesante të vendit.

Kilmalkedar

I rrethuar nga kodra dhe i mbushur me barëra të gjatë dhe lule të egra, Kilmalkedar ndodhet në Gadishullin Dingle në County Kerry. Kjo faqe fetare daton që nga kohërat mesjetare. I lidhur me Saint Brendan dhe Saint Maolcethair, Kilmalkedar përfshin mbetjet e një kishe Hiberno-Romaneske të shekullit të dymbëdhjetë dhe një varrezë me lapidarë të veshur nga moti.

Caha Pass

E ndërtuar në mes të viteve 1800, Qafa e Caha është një rrugë dredha-dredha në Malet Caha midis Glengarriff dhe Kenmare. Ky varg ranor ndodhet në County Cork në Gadishullin Beara. I pjerrët dhe me bar, Caha është shtëpia e deleve që kullotin. Rruga e ngushtë është plot me kthime kthyese, si dhe tunele që shpohen në male. E ndërlikuar për të lundruar, ajo i nënshtrohet mjegullave të varura të ulëta që mund ta bëjnë ngasjen një aventurë.

Ujëvara e Torkut

Kjo ujëvarë është më pak se pesë milje nga Killarney dhe ndodhet brenda Parkut Kombëtar Killarney. Disa shtigje qarkullojnë rreth zonës dhe udhëtimet me kalë i vogël janë në dispozicion për të transportuar vizitorët nga Muckross House në shtegun e Ujëvarës Torc. Ndërsa ecni drejt rrëzimeve, do të hasni pemë, gurë dhe trungje të mbuluara me myshk të gjelbër të gjallë. Ujëvara bie njëzet metra nga lumi Owengarriff.

Shkëmbinjtë e Moher

Mos harroni shkëmbinjtë e çmendurisë në Nusja Princesha ? Ato ishin Shkëmbinjtë e Moherit. Ata kanë qenë të paraqitur në Harry Potter seri filmash dhe filma të tjerë të famshëm gjithashtu. Duke vrapuar përgjatë bregdetit të Qarkut Clare, këto shkëmbinj të erës kapin lartësi deri në 700 metra. Duke qëndruar këtu, do të shihni se sa blu mund të jetë Oqeani Atlantik.

Inis Mór

I arritshëm me traget, Inis Mor ulet në brigjet perëndimore të Irlandës. Shtë më i madhi nga tre ishujt që përbëjnë Ishujt Aran. Me një popullsi prej më pak se 1.000 banorë, Inis Mór është shtëpia e kolonive të vulave, kalave kodër parahistorike dhe Na Seacht dTeampaill. Në Na Seacht dTeampaill, ju do të gjeni mbetjet e dy kishave prej guri të shekullit të shtatë dhe banesave monastike, si dhe gurëve të varreve.

Poulnabrone

Poulnabrone është një varr megalitik në County Clare në Burren, një zonë e karstit të akullt. Tre gurët vertikalë të varrit gëlqeror mbështesin një horizontale. E ndërtuar nga popujt neolitikë, Poulnabrone përmban eshtrat e të paktën 33 individëve të vendosur atje diku rreth 3500 pes

Edhe pse varri është prerë për ta mbrojtur atë nga vizitorët, ju mund të qëndroni mjaft afër tij. Shikoni hapin tuaj, sidoqoftë. Një copë toke me gurë të vegjël rrethon varrin dhe është e lehtë të kapësh këmbën dhe të ktheni kyçin e këmbës.

Shtegu i Gjigandit

I ndodhur në Qarkun Antrim në brigjet e Irlandës së Veriut, Giant’s Causeway është një pamje që kruan kokën. Dhjetëra mijëra kolona gjashtëkëndëshe të bazaltit fshihen këtu, rreth gati dyzet metra të larta. Shkëmbinjtë e përmbytur u përhapën në të gjithë zonën, duke formuar një vendkalim të pabesë në oqean. UNESCO e shpalli atë një Trashëgimi Botërore në 1986.

 

Këto shtatë vende janë vetëm disa nga pikat kryesore në një tokë me bukuri natyrore, monumente historike dhe banorë të ngushtë. Sigurohuni që të vizitoni të gjithë Irlandën, si Republikën e pavarur të Irlandës ashtu edhe Irlandën e Veriut.

Autori: Jeanie Bryan

_________________________________________________________________________________________________________________________

Siç e dini, Irlanda është një vend i mrekullueshëm ku do të keni një përvojë të mahnitshme. Por nëse doni të bëni një zhytje totale, rekomandimi ynë është që të merrni një kurs anglisht në Irlandë , ku mund të mësonit dhe të shijonit në të njëjtën kohë! Përmirësoni gjuhën tuaj duke pasur përvojën më të mirë të jetës tuaj dhe zbuloni të gjitha këto vende të mrekullueshme! Shikoni nëpër të gjitha lloje të ndryshme kursesh dhe qytete duke ofruar nga Ynsitu !

Leave a Reply