Lista e Kontrollit Thelbësor Para Udhëtimit

Lista e kontrollit para udhëtimit

Të udhëtosh larg nga shtëpia mund të jetë shqetësuese. Ai zë qeshur i “çka nëse kam harruar diçka të rëndësishme?” mund të jetë e vështirë për t’u ndalur. Mënyra më e mirë për të lehtësuar një mendje nervoze është të ndiheni të përgatitur.

Kontrollimi i kësaj liste të dobishme të kontrollit para udhëtimit do të sigurojë që të gjitha detyrat tuaja thelbësore të jenë kujdesur para se të shkoni, kështu që të mund të përqendroheni në shijimin e udhëtimeve tuaja.

Kontrolloni rregulloret e udhëtimit

Rregullat e udhëtimit vazhdimisht ndryshojnë. Hapi i parë është të kontrolloni rregulloret tuaja përkatëse të udhëtimit – si kërkesat e vendit nga po largoheni, ashtu edhe vendin ku po udhëtoni. Secili vend do të detajojë kërkesat e hyrjes, daljes dhe tranzitit në faqen e internetit të qeverisë së tij. Edhe udhëtimi midis zonave të caktuara brenda një vendi mund të ketë rregulla specifike, prandaj kontrolloni çdo rajon.

Sigurohuni që pasaporta juaj të jetë e vlefshme – dhe bëni kopje

Shumë vende kërkojnë që pasaporta juaj të jetë e vlefshme për të paktën 6 muaj shtesë pas mbërritjes. Skanoni dhe merrni kopje me vete – nëse humbni pasaportën, kopjet mund t’ju ndihmojnë të merrni një zëvendësim më shpejt në një ambasadë.

Kontrolloni kërkesat për vizë / hyrje

Një detyrë e qartë, por shpesh e neglizhuar. Kontrolloni nëse vendi i lëshuar nga pasaporta juaj është i lejuar në vendin tuaj të destinacionit pa vizë. Nëse jo, shikoni se si të merrni vizën e nevojshme.

Shumë vende ju lejojnë të hyni për qëllime turizmi për kohë të caktuar. Disa vende, Shtetet e Bashkuara për Australianët për shembull, kanë një Sistem Elektronik për Autorizimin e Udhëtimit (ESTA) që duhet ta paguani në internet para mbërritjes.

Kontrolloni rregullat e kontrollit kufitar të vendit – disa vende kërkojnë prova të një fluturimi dalës përpara se t’ju lejojnë të futeni.

Merrni Sigurimin e Udhëtimit

Sigurimi ndërkombëtar i udhëtimit është një nga sigurimet e pakta që nuk duhet të qëndroni kurrë pa të. Siç thotë fjala e urtë: “Nëse nuk keni mundësi të siguroni udhëtime, nuk keni mundësi të udhëtoni.”

Relativelyshtë relativisht e lirë për sa i përket sigurimit, dhe mund t’ju shpëtojë nga situata tepër të shtrenjta dhe ngjitëse jashtë shtetit. Faturat mjekësore dhe të evakuimit për të huajt mund të jenë astronomike në disa vende, aq sa mund të luftoni për të marrë kujdesin që ju nevojitet. Ekziston edhe bonusi i disa politikave që ju kompensojnë për anulimet e transportit, bagazhet e humbura ose të vonuara, mallrat e vjedhura dhe fatkeqësi të tjera të zakonshme.

Bleni sigurimin tuaj sa më shpejt që të keni blerë fluturimet tuaja, kështu që të mbuloheni në rast anulimesh emergjente përpara nisjes. Ofruesit që operojnë thjesht në internet, të tilla si WorldNomads dhe Downunder Insurance, janë pak më të lirë për shkak të mungesës së kostove të përgjithshme.

Importantshtë e rëndësishme të theksohet se sigurues të ndryshëm do të mbulojnë, ose jo të mbulojnë, situata dhe artikuj specifikë. Ndonjëherë mund të paguani shtesë për disa aktivitete të rrezikshme që duhet të mbulohen, të tilla si ski. Përjashtimet e zakonshme përfshijnë kushtet para-ekzistuese, aktet e luftës dhe pandemitë. Lexoni me kujdes atë për të cilën jeni të mbuluar para se të udhëtoni.

Informoni Bankën tuaj

Nëse jeni duke marrë bankën ose kartën tuaj të kreditit me vete jashtë shtetit, duhet të informoni bankën tuaj për udhëtimin tuaj para se të shkoni. Nëse banka papritmas vëren se karta juaj po përdoret në një vend të huaj dhe nuk i keni njoftuar më parë, ata mund të supozojnë se është mashtrim dhe ta anulojnë kartën. Papritmas humbja e hyrjes në fondet tuaja jashtë shtetit mund të jetë shumë e frikshme dhe e papërshtatshme. Shumica e bankave kanë një linjë telefonike ndërkombëtare 24-orëshe për të thirrur në situata si kjo.

Organizimi i valutave të huaja

Kontrolloni se cilat tarifa i ngarkon banka juaj për transaksione të huaja dhe tërheqje parash. Kontrolloni që ato të veprojnë dhe të pranohen atje ku po shkoni. Konsideroni marrjen e një karte udhëtimi të tillë si Travellex për të shmangur tarifat e konvertimit krejtësisht.

Edhe nëse planifikoni të përdorni më së shumti karta, organizoni disa para të gatshme në monedhën e destinacionit tuaj të parë – ato mund t’ju vijnë shumë mirë kur të mbërrini. Pothuajse do të jetë më e lirë të marrësh para para se të nisesh sesa në aeroport pas mbërritjes.

Vendosni Dokumentet tuaja (Sigurt) Në Internet

Me siguri që i keni dokumentet tuaja në letër me vete, por sigurohuni që edhe ju të përdorni ato në internet. Vendosi ato në kutinë tënde të hyrjes, google drive ose çfarëdo që preferon dhe sigurohu që të jenë të mbrojtura me fjalëkalim. Në këtë mënyrë ju mund t’i përdorni ato kudo në rast se humbni kopjet e letrës.

Jepni një kopje të dokumenteve të rëndësishme një anëtari ose shoku të familjes të besuar, në rast se keni nevojë për ndihmë. Itineraret, biletat e avionit, policat e sigurimit, kopjet e pasaportave, detajet e akomodimit, vizat dhe lejet mund të rezervohen të gjitha në mënyra të ndryshme.

Shëndeti dhe Vaksinimet

Kontrolloni me mjekun tuaj të udhëtimit në lidhje me vaksinat që mund t’ju nevojiten, në varësi të destinacionit tuaj. Jini të vetëdijshëm se disa vaksina duhet të administrohen disa muaj më parë për të krijuar një përgjigje të përshtatshme imune. Për disa vende, ju kërkohet të siguroni prova të vaksinimit për të hyrë përsëri në vendin tuaj.

Sigurohuni që të keni mjaftueshëm recetë që ju nevojitet. Disa vende nuk lejojnë disa barna dhe ilaçe përmes kufijve të tyre. Bestshtë më mirë të mbash ilaçe në paketim origjinal dhe me një kopje të recetës ose letrës së mjekut nëse nuk je i sigurt.

Përshtatës

Të gjitha pajisjet elektronike dhe karikuesit tuaj do të jenë të padobishme pa adaptorin e duhur. Google “priza e rrymës (vendi)” për të zbuluar se çfarë lloji do të të duhet. Mund të merreni me mend duke marrë një përshtatës universal që i përshtatet shumicës së prizave; disa madje kanë porta USB. E vetmja gjë e dobët është se ato janë mjaft më chunkier në madhësi sesa adaptorët individualë.

Regjistrohuni në bazën e të dhënave të udhëtimit të vendit tuaj

Shtetet e Bashkuara kanë Programin e Regjistrimit të Udhëtarëve të Zgjuar (STEP), Australia ka Smartraveller dhe vendet e tjera kanë programe të ngjashme. Kjo në thelb po i jep qeverisë tuaj vendndodhjen tuaj, në rast se duhet të ju gjejë, t’ju kontaktojë ose t’ju ndihmojë në rast urgjence. Programet ju mbajnë të azhurnuar në lidhje me katastrofat përkatëse natyrore, konfliktet e dhunshme, shpërthimet e sëmundjeve dhe të ngjashme. Zgjat 5 minuta dhe ju jep juve dhe të dashurve tuaj pak qetësi.

Shtëpi / Shtëpi kafshësh shtëpiake

Sigurohuni që të keni kujdes të organizuar për familjen tuaj me gëzof. Një mbajtës shtëpie gjithashtu mund të mbledhë postën tuaj për ju, ose mund të kërkoni që posta juaj të mbahet përkohësisht në zyrën postare.

Pagesa automatike e faturave tuaja

Nëse po shkoni për një periudhë të zgjatur dhe nuk doni të shqetësoheni për pagimin e faturave në shtëpi, vendosini që të paguajnë automatikisht në internet. Thjesht sigurohuni që ka mjaft para në llogarinë / kartën tuaj të kreditit të caktuar, në mënyrë që të mos merrni një tarifë të papritur të tërheqjes.

Patentë shoferi ndërkombëtar

Nëse po planifikoni të punësoni një makinë jashtë shtetit, kontrolloni nëse keni nevojë për një patentë shoferi ndërkombëtar. Shumë vende do t’ju lejojnë të vozisni për një kohë të shkurtër me licencën tuaj të shtëpisë, por disa jo. Kontrolloni dy herë rregullat lokale të rrugës përpara se të hipni në timon, veçanërisht në cilën anë të rrugës të udhëtoni.

Shkyç telefonin tuaj

Shkyçja e telefonit tuaj do të thotë që ju mund të blini dhe përdorni karta SIM lokale, një alternativë shumë më e lirë për tarifat e roamingut në celularin tuaj.

Rezervoni Akomodimin Natën e Parë (Të paktën)

Edhe nëse jeni tip aventureske dhe planifikoni ta kompensoni kur shkoni gjatë udhëtimit, bëjini një nder vetes dhe vendosni të paktën një natë akomodimin. Ju do të jeni mirënjohës pas fluturimeve të gjata, të pagjumë dhe zonave të ndryshme kohore, për të pasur tashmë diku për t’u rrëzuar dhe për të mbledhur mendimet tuaja.

Kjo është gjërat e rëndësishme për të cilat është kujdesur – tani ju vetëm duhet të vendosni se çfarë të paketoni, dhe sa hapësirë mund të lini për suvenire!

Autori: Carla Hawk

_________________________________________________________________________________________________________________________

Tani jeni gati për aventurën tuaj të re! Ju mund të mësoni dhe të udhëtoni në të njëjtën kohë! Si mund ta bësh këtë? Duke marrë një kurs gjuhe jashte vendit ! Përmirësoni gjuhën tuaj duke pasur përvojën më të mirë të jetës tuaj dhe zbuloni vende të mrekullueshme. Shikoni nëpër të gjitha lloje të ndryshme kursesh , vendet dhe qytetet duke ofruar nga Ynsitu !