Intervistë me John Daly, CEO i Atlantic Language Galway: “Të jetosh në kulturën e gjuhës që po mëson sjell vlerë të shtuar të madhe”

John Daly atlantic galway

JOHN DALY, CEO, ATLANTIC LANGUAGE GALWAY

Pse një student do të zgjidhte shkollën tuaj?

Në Gjuhën e Atlantikut kemi zhvilluar një reputacion për të mësuar përsosmërinë për gati 30 vjet. Kemi mirëpritur mijëra nxënës në shkollën tonë nga më shumë se 80 vende. Studentët na zgjedhin jo vetëm sepse duan kurset më të mira të gjuhës angleze dhe të trajnimit profesional që mund të gjejnë, por edhe sepse janë në kërkim të një përvoje kulturore positve dhe pasuruese. Shumë nga studentët tanë të kaluar kanë takuar burrat ose gratë e tyre gjatë studimit me ne – ka familje të Atlantikut në të gjithë botën! Ne e bëjmë përparësinë tonë për t’u siguruar që studentët në Atlantik të ndihen ‘në shtëpi’ me ne, duke gëzuar një qëndrimit të mrekullueshëm në Irlandë, duke përfituar edhe nga ekspertizën tonë akademike.

 

Sipas mendimit tuaj, cilat janë përfitimet kryesore për një student për të studiuar jashtë?

Ndërsa pandemia na ka mësuar përfitimet dhe mundësitë e mësimdhënies së largët, është shumë e vështirë të zëvendësosh shpejtësinë dhe efektshmërinë e një përvoje të zhytjes në mësimin e gjuhës. Të jetosh në kulturën e gjuhës që po mëson, sjell një vlerë të shtuar të madhe. Duke pasur mundësinë për të përdorur anglishten në jetën reale, çdo ditë situatat ndihmojnë për të përforcuar mësimet e mësuara në klasë. Studimi jashtë vendit u ofron studentëve një shans për të zgjeruar perspektivat e tyre dhe njohuritë e botës. Sot e vlerësojmë më shumë se kurrë sa e rëndësishme është të kuptojmë se si jetojnë dhe mendojnë kulturat e tjera. Është e drejtë të thuhet se studimi jashtë vendit mund të bëjë një kontribut jetik në marrëdhëniet pozitive ndërkombëtare!

 

Si e shihni të ardhmen e turizmit gjuhësor?

Turizmi i gjuhës ka pësuar një pengesë të madhe gjatë vitit të kaluar për shkak të pandemisë. COVID demaskoi varësinë e turizmit të gjuhës nga industria e udhëtimit. Lëvizja e lirë e studentëve nga një vend në tjetrin ka qenë gjithmonë qendrore për suksesin e sektorit të turizmit të gjuhës. Megjithatë, pandemia na ka mësuar se sa e rëndësishme është të diversifikojë metodat tona të mësimdhënies. Edhe kur studentët e gjuhës fillojnë të udhëtojnë përsëri, mësimi në distancë ose online do të mbetet një fytyrë e rëndësishme e shkollës bashkëkohore të gjuhës dhe shoh rritjen e mundësive që shkojnë përpara për mësimin hibrid ose të përzier që do t’u lejojë nxënësve të kombinohen në vend me klasat e largëta. Klasat e së ardhmes do t’i lejojnë studentët jashtë vendit të shkojnë në vend nga jashtë vendit, duke ndarë përvojën e të mësuarit me studentët që janë fizikisht të pranishëm. Kemi mësuar dobitë e mëdha të teknologjisë dhe duhet të përshtatim modelin tonë të mësimdhënies për t’i pasqyruar ato.

 

Çfarë lloje kursesh mendoni se do të kërkohen më shumë në të ardhmen?

Gjithmonë do të ketë një kërkesë për kurse të përgjithshme të anglishtes pasi do të kemi gjithmonë studentë që kanë nevojë të mësojnë aftësitë bazë të gjuhës angleze. Megjithatë, ndërsa anglishtja bëhet e ngulitur si lingua franca globale ka kërkesa në rritje për kurse të cilat ndihmojnë studentët për të aplikuar aftësitë e tyre të gjuhës angleze në situata të veçanta profesionale. Pra, mendoj se anglishtja për qëllime të veçanta do të jetë shumë e rëndësishme për ata që do të mësojnë në të ardhmen.

SHKOLLA


atlantic galway ireland
Emri i shkollës

Gjuha e Atlantikut Galway

Vendi / Qyteti

Irlandë/Galway

 

Gjërat më domethënëse që shkolla mund të ofrojë

Për më shumë se 28 vjet Atlantic Language ka operuar një shkollë të lartë gjuhësore në zemër të qytetit Galway. Atlantic Language është e njohur nga ACELS, një shërbim i Cilësisë dhe Kualifikimeve Irlandë, për Mësimdhënien e Gjuhës Angleze dhe është anëtar i Cilësisë së Anglishtes, ALTO, dhe EAQUALS. Bazuar në një ndërtesë moderne, të projektuar sipas zakonit, Atlantiku ka 30 klasa, shumë të pajisura me teknologjinë e bordit inteligjent, një kafene në vend, bibliotekë, zonë për studimin e studentëve, lounge komode për studentët dhe tarracë të jashtme. Mësuesit tanë janë shumë me përvojë dhe të aftë në shumë fusha të pedagogjsë EFL duke përfshirë anglishten për qëllime të veçanta, CLIL, anglisht për mësuesit, anglisht për të rinjtë e mësuar, anglishten mjekësore etj.

 

Llojet e kurseve që jepen në shkollë

General English, Business English, English for Specific Purposes and International Exam Preparation (IELTS and Cambridge), OET Preparation (Medical English).
International Junior Summer School, Young Adult Program, Junior Short-Stay Program, and International Family Program.
Kurset e Trajnimit të Mobilimit të Stafit Erasmus+ duke përfshirë Shkrimin Akademik, Aftësitë e Prezantimit Akademik, Anglishten për Vendin e Punës Edukative, Anglishten për Komunikim Profesional, Rifreskues të Mësimdhënies së Gjuhës, Të Folurit Publik dhe CLIL për Edukatorët.

 

Tërheqjet përreth shkollës dhe në qytet në përgjithësi

Atlantic është bazuar në qendër të Galway, një qytet tërheqës mesjetar të cilin Lonely Planet votoi një nga qytetet kryesore në botë për të vizituar në vitin 2020. Për pak minuta studentët mund të ecin në anë të detit, të enden pranë RIver Korribit ose të shëtisin në një kafene lokale. Galway është një qytet i vogël universitar, bohemian dhe me karakter shumëngjyrësh, me një skenë të gjallë të arteve dhe kulturës. Nxënësit e duan atmosferën e saj të relaksuar dhe miqësore, e cila mund të shijon në kafene dhe pube të shumta të këndshme. Çdo vit Galway pret një seri festivalesh me famë botërore që festojnë artet, kulturën dhe letërsinë, si dhe garat me kuaj dhe gastronominë lokale. E vendosur në Bregun Perëndimor, Galway ofron qasje në disa nga peizazhet më dramatike dhe më të bukura të Irlandës nga Konnemara dhe Ishujt Aran deri në shkëmbinjtë e Moherit.