Frazat themelore më të dobishme frënge

 

A po mendoni të udhëtoni në Francë dhe nuk dini ndonjë frëngjisht? A i keni harruar bazat që keni mësuar në shkollë? Njohja e një vendi të ri është më e lehtë nëse dini pak gjuhën që flitet në të. Trueshtë e vërtetë që sot, atraksionet më të rëndësishme turistike kanë personel të kualifikuar, të aftë për të komunikuar në gjuhë të ndryshme. Por nuk dëmton të dish të përballosh në rast se të ndodh diçka e paparashikuar. Kjo është arsyeja pse sot ne duam t’ju tregojmë disa frazat themelore në frëngjisht kjo do t’ju ndihmojë dhe do t’ju kursejë kur përballeni me situata komunikuese në udhëtimet tuaja të ardhshme në vendin francez.

 

Fraza themelore për tu prezantuar dhe përshëndetur

 

Importantshtë e rëndësishme të dini se për francezët, përshëndetja dhe prezantimi i tyre janë dy nga veprimet më të rëndësishme në një shkëmbim verbal. Pra, para se të filloni ndonjë bisedë me një francez, është e nevojshme të njihni të ndryshme format e përshëndetjes, lamtumirës dhe prezantimit që ekzistojnë dhe ju duhet të përdorni:

 

 • Bonjour! / Bonsoir! Je m’appelle…: Mirëmëngjesi! / Mirëmëngjesi! Unë quhem…
 • Enchantée! Koment alez-vous? : E magjepsur! Si po shkon?
 • Koment vous Appelez-vous? : Si quhet?
 • Au revoir: Mirupafshim

Shprehjet për të kërkuar sqarim

 

 • Parlez-vous espagnol / anglisht?: A flisni spanjisht / anglisht?
 • Pourriez-vous m’aider, s’il vous plaît?: A mund të më ndihmoni, ju lutem?
 • Pourrais-je vous poser une question, s’il vous plaît?: A mund të të bëj një pyetje, të lutem?
 • Ne nuk plotësoj: Unë nuk e kuptoj.
 • D’accord: Mirë.
 • Merci Beaucoup: Faleminderit shumë.
 • De rien: Ju mirëpresim.
 • Excusez-moi: Më falni.

 

Fraza themelore për vendin ku qëndroni

 

Normalshtë normale që kur të arrish ku do te qendrosh Ju keni ndonjë lloj dyshimi në lidhje me shërbimet që keni kontraktuar ose ato të ofruara nga hoteli. Këto janë disa nga frazat themelore që mund t’ju ndihmojnë:

 

 • J’ai une réservation: Unë kam një rezervim.
 • C’est combien par nuit?: Sa kushton nata?
 • Ç’është e mundur?: A përfshihet mëngjesi?
 • Je voudrais faire mon check-out, por do të thotë: Do të doja të bëja check out.
 • Est-ce que peux payer avec la carte de krediti?: A mund të paguaj me kartën time të kreditit?

 

Fraza themelore në një restorant

 

Kuzhina franceze është e njohur gjerësisht në botë për cilësinë e saj të jashtëzakonshme. Prandaj, një ndalesë e detyrueshme në udhëtimin tuaj është të rezervoni një restorant ku mund të shijoni ushqimin tradicional të rajonit që po vizitoni. Ne ju lëmë disa nga frazat që do t’ju ndihmojnë të menaxhoni situatën në çdo vend:

 

 • Une table pour deux personnes, s’il vous plaît: Një tryezë për dy, të lutem.
 • La carte, s’il vous plaît? : Letra ju lutem.
 • Je voudrais: Do të doja
 • Je suis végétarien: Unë jam vegjetariane.
 • L’addition, s’il vous plaît: Fatura, të lutem.

 

Udhëzimet për transportin

 

Të kalosh Francën është mjaft i drejtpërdrejtë dhe relativisht i lirë. Përveç kësaj, në secilin stacion do të gjeni shërbime ndihme me të cilat mund të praktikoni frazat e mëposhtme:

 

 • Un billet pour…, s’il vous plaît: Një biletë për…, të lutem.
 • Combien ça coûte?: Sa kushton?
 • Çfarë është treni / autobusi për alergjinë? : Cili është autobusi / treni për të shkuar në?
 • Taksi!: Taksi!
 • Je vais à la rue: Po shkoj në rrugë
 • Où se trouve…?: Ku është…?
 • Tout droit: Të gjithë drejt.
 • À gauche: Në të majtë.
 • À droite: Në të djathtë.

 

Siç e keni parë, pavarësisht nëse jeni ai që udhëtoni ose nëse gjeni një turist të çorientuar, frazat që ju kemi mësuar mund t’ju nxjerrin nga më shumë se një nxitim. Prandaj shkruani shprehjet që ju duken më të rëndësishme dhe shfrytëzojeni rastin që t’i vini në praktikë në udhëtimin tuaj të ardhshëm.

Gjithashtu, mos harroni se Ynsitu ju ofron qindra Kurse jashtë vendit për të mësuar frëngjisht. Ejani dhe jetoni këtë përvojë me ne!