Këshilla kryesore për kalimin e një provimi zyrtar të Kembrixhit

consejos aprobar examen Cambridge

Provimet e Kembrixhit janë një vërtetim që herët a vonë, shumica e nxënësve të anglishtes do të përpiqen ta kalojnë në një moment të jetës së tyre. Nuk është e lehtë, por me përkushtim dhe përpjekje mund të ecësh përpara.

Këtu ju prezantojmë këshillat më të mira për ju për të arritur qëllimin tuaj për të kaluar provimin e Kembrixhit herën e parë.

1- Praktikohuni me provime tallëse

Shumë studentë që marrin një provim të Kembrixhit nuk kanë dhënë një provim të plotë para ditës së provimit. Ata kanë bërë ushtrime të pjesshme, por kurrë nuk e kanë provuar të gjithë testin. Ky është një gabim i madh, duhet të jepni një provim të plotë dhe madje edhe me kohën e provës, të dini nëse keni ritmin e duhur për ta përfunduar atë në kohë. Në faqen e internetit të Universitetit të Kembrixhit mund të shkarkoni dy provime për t’u praktikuar, dhe nëse po shkoni në një akademi, përpiquni të merrni shumë prej tyre.

 

2- Lexoni shumë dhe të të gjitha llojeve

Leximi i provimit të Kembrixhit do t’ju kërkojë të kuptoni tekste shumë të ndryshme, prandaj mos u kënaqni me leximin e librave standardë. Duhet të lexoni revista të specializuara dhe me tema të ndryshme (ekonomike, shkencore, politike, etj.), artikuj opinionesh, intervista ose konferenca në mënyrë që të zgjeroni fjalorin tuaj dhe të mos qëndroni me fjalë të nivelit të mesëm.

 

3- Praktikoni të gjitha llojet e Shkrimit që mund të shihni në provim

Ata mund t’ju kërkojnë të shkruani një ese, një letër ose email, një propozim, një kritikë ose një raport. Ju duhet të dini se si të shkruani secilin nga këto lloje të teksteve. Ju mund të regjistroheni për një kurs përgatitje në një akademi ose mund të blini një libër, që të jeni në gjendje ta praktikoni atë dhe të arrini provimin me një farë lehtësie në të gjithë ata.

 

4- Mos lini asnjë përgjigje pa përgjigje

Zgjedhja e përgjigjes së gabuar nuk do të zbresë pikët, prandaj mos kini frikë të tregoni një përgjigje për të cilën nuk jeni shumë të sigurt, por që dyshoni se mund të jetë e saktë. Mos kini frikë të zgjidhni një përgjigje kur keni dyshime midis dy ose më shumë opsioneve.

 

5- Mos shkruaj për të plotësuar, nëse nuk je i sigurt, shko në pikë

Mendoni me kujdes se çfarë do të shkruani para se ta bëni atë dhe bëni një skicë me pikat që do të mbuloni. Kjo do t’ju ndihmojë të mos mposhtni shkurret dhe të adresoni të gjitha pikat që keni vendosur të shkruani. Përdorni disa nga burimet që keni studiuar në përgatitje të provimeve tuaja si p.sh. folje frazore, idioma, bashkëngjitje etj.

 

6- Shkruani ide me fjali të plota

Mundohuni të shkruani me fjali me një kuptim të plotë, duke shprehur qartë idenë kryesore të paragrafit. Mos shkruani fjalë ose fraza të vetme që janë shumë të shkurtra, ose shumë të gjata. Secili paragraf duhet të shprehë një ide, prandaj mos përzieni koncepte. Dhe mos harroni të lidhni gjithçka me të lidh fjalët e përshtatshme, jo tipike “kështu” ose “atëherë”. Bëhuni pak më kreativë për të treguar fjalorin tuaj të pasur.

 

7- Lexoni mirë pyetjet dhe fjalitë

Në parim, ju do të besoni se kjo këshillë nuk është shumë e bazuar, por nuk mund të imagjinoni gabimet që bëhen duke mos lexuar mirë atë që kërkohet. Bestshtë më mirë të bëni një lexim të shpejtë, pa u ndalur te detajet, që ju jep një ide të përgjithshme. Pas kësaj, një lexim i dytë, më i ngadaltë, duke u përpjekur të identifikojë llojin e tekstit që po lexoni, dhe pikat e rëndësishme . Sapo ta bëni, do të dini si të trajtoni në mënyrë të përsosur atë që kërkohet nga ju.

 

8- Bëni një të folur të ekuilibruar

Ju nuk doni të monopolizoni të gjithë peshën e bisedës, por as nuk dëshironi të liheni pas. Së bashku me partnerin e caktuar për ju, ju duhet të zhvilloni një bisedë në të cilën të dy mund të flisni dhe të ekspozoni idetë dhe fjalorin tuaj, pa shkelur mbi njëri-tjetrin dhe pa qenë në gjendje të mbart një argument adekuat. Në fakt, përdorimi i termave dhe fjalorit për të ndihmuar studentin tjetër të hyjë në bisedë do të vlerësohet shumë.

 

9- Rishikoni dhe rishikoni provimin pasi ta keni mbaruar atë

Kjo pikë, megjithëse mund të duket ndryshe, është diçka jashtëzakonisht e rëndësishme. Sapo të mbaroni provimin, duhet ta rishikoni thellë, për aq kohë sa e lejon koha e mbetur , pasi që me siguri do të gjeni gabime ose përmirësime që nuk i keni vërejtur gjatë shkrimit të tij, por që sapo ta lexoni “të ftohtë”, do ta kuptoni menjëherë.

 

10- Bëni një kurs përgatitje provimesh jashtë vendit

Pa dyshim, nëse doni të përgatiteni mirë për një provim dhe të merrni rrjedhshmëri në gjuhë, është më mirë të merrni një kurs në një vend ku flitet. Kjo gjithmonë do të rrisë nivelin tuaj shumë më tepër se çdo akademi në të cilën mund të shkoni në vendin tuaj të origjinës.

 

Ynsitu vë në dispozicionin tuaj një gamë të gjerë të Kurset e përgatitjes së provimeve të Kembrixhit jashtë vendit kështu që ju mund ta kaloni provimin pa ndonjë vështirësi. Më në fund do të arrini atë nivel që dëshironi. Investimi më i mirë për të ardhmen tuaj.