Cilat vende të BE-së janë të hapura për turistët e vaksinuar?

Vera po afrohet çdo ditë dhe po kështu edhe normat e vaksinimit. Disa vende të Bashkimit Evropian shkojnë më shpejt se të tjerët kur bëhet fjalë për hapjen e kufijve të tyre për turistët e huaj.

Ndërsa normat e vaksinimit rriten dhe vera po afrohet, në Evropë, shumë njerëz që janë vaksinuar kundër COVID-19 janë të etur të shkojnë me pushime. “Certifikata dixhitale COVID” e re e BE do të jetë efektive nga 1 korriku për të lehtësuar udhëtimet brenda Evropës dhe shtetet anëtare kanë rënë dakord mbi rregullat dhe rekomandimet për të lejuar që turistët plotësisht të vaksinuar të kthehen në BE nga jashtë. Por, tani për tani, realiteti mbetet një grumbull kufizimesh në të cilat Shtetet Anëtare zbatojnë politika të ndryshme në mënyra të ndryshme.

Situata ndryshon nga vendi në vend. Këtu janë disa nga rregullat – dhe përjashtimet – në fuqi për udhëtarët e vaksinuar në të gjithë BE-në:

Franca

Franca ka hapur dyert e saj për shumë turistë nga e gjithë bota që kanë marrë doza të plota të vaksinimit që nga 9 qershori. Destinationshtë destinacioni numër një për turizmin ndërkombëtar.

  • Njerëzit e vaksinuar që udhëtojnë nga vendet e BE-së dhe listës “së gjelbër” të Francës – përfshirë Korenë e Jugut, Japoninë dhe Izraelin – mund të shmangin tërësisht kërkesën për provë COVID-19. Udhëtarët e pavaksinuar nga ato rajone mund të hyjnë me një test negativ.
  • Ndërkohë, turistët e vaksinuar në listën “portokalli” të Francës – që përfshin Shtetet e Bashkuara, Meksikën dhe shumicën e vendeve në Afrikë dhe Azi – nuk do të duhet të provojnë një arsye thelbësore për të udhëtuar. Ata do të përjashtohen nga karantina, por do të duhet të paraqesin një test negativ COVID-19. Njerëzit e pavaksinuar nga këto zona do të lejohen të hyjnë në Francë vetëm për arsye thelbësore, të tilla si pjesëmarrja në një funeral ose marrja e kujdesit urgjent mjekësor.
  • E njëjta gjë është e vërtetë për listën e “kuqe” të Francës, e cila përfshin Afrikën e Jugut, Indinë, Kilin, Argjentinën, Bolivinë, Uruguajin dhe Kolumbinë. Të gjithë njerëzit që vijnë nga zonat e kuqe duhet të vet-izolohen për të paktën shtatë ditë, edhe nëse janë të vaksinuar.

Franca do të hapet përsëri për turistët ndërkombëtarë, për sa kohë që ata janë të vaksinuar, me kushte.

Spanja

Spanja ka hapur kufijtë e saj për turistët e vaksinuar nga shumë vende të botës, më 7 qershor.

Njerëzit që hyjnë në Spanjë nga ato që konsiderohen zona “të rrezikshme” – përfshirë shumë anëtarë të BE-së dhe shumica e vendeve të tjera në botë – mund të shmangin kërkesat e karantinës duke paraqitur prova të vaksinimit të plotë me një vaksinë që është miratuar nga Agjencia Evropiane e Barnave ose nga Bota Organizata Shëndetësore, një provë shërimi COVID-19, ose një test negativ. Vaksinimi me dozën e dytë duhet të jetë kryer 14 ditë para udhëtimit.

Spanja ka “tronditur” Evropën duke lejuar turistët në Mbretërinë e Bashkuar të hyjnë lirshëm, pavarësisht statusit të tyre të vaksinimit. Ndërkohë, shumica e qytetarëve të BE-së duhet të kenë prova të imunitetit ndaj COVID-19 ose provë. 

Greqia

Greqia ka hapur dyert e saj për turistë nga rreth 50 vende, duke përfshirë Shtetet Anëtare të BE, Rusia dhe Kina, Shtetet e Bashkuara, Kanada.

  • Për të shkelur në Greqi, udhëtarët duhet të kenë një certifikatë vaksinimi, një test negativ PCR ose një provë shërimi COVID-19.

Autoritetet greke konsiderojnë se njerëzit në të vërtetë vaksinohen 14 ditë pasi u administrua doza e fundit dhe udhëtarët ende mund t’i nënshtrohen testeve të shpejta të rastit në aeroport. Të gjithë mysafirët që vijnë duhet të plotësojnë një formular të lokalizimit të pasagjerëve të paktën 24 orë para mbërritjes.

Gjermania

Shumica e udhëtimeve në Gjermani nga jashtë BE dhe zona Shengen janë ende të kufizuara në udhëtime urgjente. Përkundër kësaj, Gjermania ka filluar të pranojë certifikata COVID-19 në disa raste kur lejohet udhëtimi.

Ndërsa pasagjerët që mbërrijnë në vend me aeroplan në përgjithësi duhet t’i nënshtrohen testit para se të largohen nga vendi i lindjes, ata që mund të kenë një certifikatë vaksinimi kundër koronavirusit tani përjashtohen nga testi.

Turistët që kanë kaluar nëpër atë që Gjermania e konsideron një “zonë rreziku” (Argjentinë, Bolivi, Kili, Kosta Rika, Ekuador, Kolumbi, Meksikë, Paraguai, Peru) duhet të hyjnë në karantinë pas mbërritjes në Gjermani, dhe, si rregull, periudhën e izolimit mund të “përfundojë herët” nëse paraqitet një certifikatë vaksinimi, sipas Institutit Robert Koch të vendit.

Pasagjerët të cilët kanë qenë në një vend të klasifikuar nga Gjermania si një “zonë e kuqe” – të tilla si Mbretëria e Bashkuar, Brazili, India ose Uruguaji nga 4 qershori – nuk mund të largohen nga karantina herët, edhe nëse janë vaksinuar.

Shtete te tjera

Vendet e tjera të BE – Danimarka, Sllovenia, Letonia, Estonia, Austria, Polonia dhe Lituania – po marrin qasje të ngjashme me Gjermaninë tani për tani: ata mbajnë kufizime në shumicën e udhëtimeve jo-thelbësore nga jashtë BE-së, në të njëjtën kohë që shmang disa testime dhe kërkesat për karantinë për njerëzit e vaksinuar.

  • Uebfaqja e Bashkimit Evropian “Rihap BE” ofron informacion të azhurnuar mbi rregulloret dhe kufizimet e udhëtimit në 27 Shtetet Anëtare.

Çfarë mendoni për të renë? Në Ynsitu Ne besojmë se kjo është një mundësi e mirë për ju që të udhëtoni dhe të përfitoni nga vera. Kjo është arsyeja pse ju ftojmë të gjeni një arsye të mirë për të udhëtuar, dhe çfarë arsye më të mirë sesa të studioni një gjuhë jashtë! Me Ynsitu mund të zgjidhni çdo kurs gjuhe kudo në botë, llojin e kursit që dëshironi.

Për shembull, ju ftojmë të shihni të gjitha kurset në dispozicion në të gjithë botën, Frëngjisht në Francë .