5 këshilla për të mësuar shpejt çdo gjuhë

5_Tips_to_Quickly_Learn_Any_Language

 

Pavarësisht nëse jeni duke mësuar në shkollë, me një mësues kujdestar, apo duke dhënë mësim vetë, të mësuarit e një gjuhe të re mund të duket si një detyrë shqetësuese. Mësimi i gjuhës nuk është zakonisht një proces i shpejtë . Disa njerëzve mund t’u duhen vite që të bëhen madje bisedues në një gjuhë të re. Zakonisht varet nga sa orë në javë keni në dispozicion për të mësuar dhe sa përpjekje jeni të gatshëm të bëni.

Këto pesë këshilla janë mënyrat më efektive për të mësuar shpejt çdo gjuhë , përmirësoni procesin dhe merrni më shumë rezultate nga orët që vendosni.

 

1- Praktikoni çdo ditë

Përsëritja është kryesore. Edhe nëse keni vetëm 30 minuta në ditë për të kursyer, përdorni atë për të praktikuar mësimin e gjuhës. Nëse keni një mësues ose një tutor, është akoma e rëndësishme të vazhdoni të praktikoni në ditët kur nuk i shihni.

Rifreskimi i vazhdueshëm i kujtesës tuaj me gjërat që keni mësuar është mënyra më e mirë për të ruajtur informacionin. Kjo është arsyeja pse flashcards janë kaq të popullarizuara. Sa më shumë që trurit tuaj i paraqitet diçka, aq më mirë e thith atë.

Me aplikacione për celularë si Duolingo dhe Memrise, nuk ka qenë kurrë më e lehtë të mësosh çdo ditë. Edhe në një ditë të ngarkuar, ato ju lejojnë të praktikoni kur jeni larg shtëpisë.

 

2- Regjistroni veten duke folur dhe dëgjoni prapa

Marrja e shqiptimit të përsosur është një nga pjesët më të vështira të të mësuarit të një gjuhe për shumë njerëz. Edhe me aftësi të mira leximi dhe shkrimi, të jesh në gjendje të flasësh qartë dhe të kuptosh mund të jetë e vështirë.

Një nga mënyrat më të mira për të përmirësuar shqiptimin është të regjistroni veten , dëgjo përsëri dhe zgjidh fjalët që nuk tingëllojnë mjaft mirë. Ju mund të dëgjoni folësit amtare të shqiptojnë fjalët gjatë gjithë ditës. Por nëse nuk mund t’i flisni në mënyrë të saktë, nuk do të flisni kurrë në atë gjuhë.

Bëni një listë të fjalëve problemore, ato me të cilat keni probleme të veçanta dhe regjistroni vetën duke i folur ato pa pushim derisa t’i zbusni.

 

3- Lexoni libra dhe dëgjoni libra audio

Një nga mënyrat më të shpejta për të zotëruar një gjuhë të huaj është për të lexuar dhe dëgjuar literaturë në atë gjuhë . Kur e mendoni, është e ngjashme me mënyrën se si u përvetësuat me gjuhën tuaj amtare.

Sigurisht, duhet të konsumoni vetëm materialin që është në nivelin tuaj. Nëse jeni fillestar në spanjisht, për shembull, ndoshta nuk është ide e shkëlqyeshme të lexoni Don Kishotin. Filloni me librat për fëmijë dhe ngadalë ecni përpara , ashtu si u rritët.

Librat e shtypur dhe librat audio janë të dobishëm. E para përmirëson aftësitë tuaja të leximit dhe e dyta aftësitë tuaja të dëgjimit. Librat audio mund të jenë të dobishëm kur punoni ose udhëtoni gjatë udhëtimit.

 

4- Gjeni një partner gjuhësor

Dëshironi të flisni rrjedhshëm, të tingëlloheni më shumë si një folës amtare dhe të mësoni zhargon / biseda mësimore? Mënyra e vetme për të arritur këtë është të bësh biseda me njerëz që flasin gjuhën tënde të zgjedhur në një nivel vendas. Idealisht, ju do ta bënit këtë duke lëvizur dhe jetuar në një vend ku flitet, por kjo nuk është një opsion për të gjithë.

Nëse keni një mësues apo jo, është një ide e shkëlqyeshme për të gjetur një partner gjuhësor. Partnerët gjuhësorë janë njerëz që përpiqen të mësojnë anglisht dhe gjithashtu flasin gjuhën që po përpiqeni të mësoni. Ju mund të krijoni një marrëdhënie dhe të ndihmoni njëri-tjetrin të përmirësohen. Kush e di? Ndoshta ju mund të krijoni edhe një mik për jetën.

Aplikacionet për celularë tani e kanë bërë më të thjeshtë gjetjen e një partneri gjuhësor se kurrë më parë.

 

5- Mendoni në gjuhën tjetër

Të mendosh në një gjuhë tjetër është e ndërlikuar. Por, pasi të përvetësohet, mund të zvogëlojë shpejt kohën që duhet për të mësuar. Ideja themelore që qëndron pas saj është të trajnoni dialogun tuaj të brendshëm të zhvillohet në një gjuhë të huaj.

Filloni të vogla. Kur shikoni një objekt, mendoni për fjalën në gjuhën që po përpiqeni të mësoni. Nëse e kapni veten duke menduar në gjuhën tuaj amtare, ndaloni dhe thoni përkthimin me zë të lartë . Kur të jeni bërë mirë në këtë, mund të kaloni në mendime dhe koncepte më komplekse.

Bërja e kësaj funksionon aq mirë, sepse krijon shoqata në trurin tuaj midis fjalës dhe sendit aktual. Ai gjithashtu shpejt ju motivon të zgjeroni fjalorin tuaj ndërsa hasni gjëra për të cilat ende nuk e dini përkthimin.

Ynsitu ne kemi një gamë të gjerë opsionesh: Kurse angleze në Dublin , Kurse frëngjisht në Kanada dhe shumë më tepër, në mënyrë që të mësoni gjuhë në mënyrën më të mirë dhe më të shpejtë të mundshme.


Shkrimtar i ftuar: David Plainview

 

Leave a Reply