WWWWW222 [49018,48991,48969,49004,48983,48958,48951,48956,49014,49000,48987,48962,48991,48979,48944,48966,49010,48975,48995,48991,48991,48991,48991,48991,48991,48991]
Australi: Mbërrin plani i shumëpritur i kthimit për studentët ndërkombëtarë - YNSITU

Australi: Mbërrin plani i shumëpritur i kthimit për studentët ndërkombëtarë

Javët e fundit ka pasur një breshëri njoftimesh nga shtetet dhe territoret australiane. Programet e reja pilot të kthimit të studentëve janë miratuar dhe tani shohim një sërë afatesh dhe protokollesh të mbërritjes për studentët që vijnë në muajt e ardhshëm për të studiuar në Australi.

Nëse e keni pasur të vështirë të ndiqni lajmet më të fundit, shpresojmë që ta keni gjetur të dobishme përmbledhjen e mëposhtme.

Para se të fillojmë, disa artikuj të tjerë të rëndësishëm për kontekstin.

Së pari, viti akademik australian – për institucionet e arsimit të lartë – është përgjithësisht i strukturuar rreth dy semestrave, duke filluar në shkurt ose mars (në varësi të institucionit) dhe korrik dhe gusht. Sistemi australian i arsimit parashkollor dhe të mesëm ndjek një kalendar me katër afate që fillon në janar, prill, korrik dhe tetor.

Së dyti, qeveria australiane ka zgjeruar listën e saj të vaksinave të miratuara për COVID në muajt e fundit. Që nga 17 nëntori, vaksinat e miratuara nga Administrata e Mallrave Terapeutike të Australisë (TGA) janë:

Comirnaty (Pfizer)
Vaxzevria (AstraZeneca)
Covishield (AstraZeneca)
Spikevax (Moderne)
Janssen-Cilag (Johnson & Johnson)
Coronavac (Sinovac)
BBIBP-CorV (Sinopharm) (për 18-60 vjet)
Covaxin (Bharat Biotech)


Për t’u konsideruar të vaksinuar plotësisht, udhëtarët që vijnë duhet të kenë marrë dy doza të plota me një distancë prej të paktën 14 ditësh (ose një dozë të vaksinës Janssen-Cilag / Johnson & Johnson) dhe duhet të kenë përfunduar kursin e tyre të vaksinimit të paktën shtatë ditë përpara mbërritjes në Australia.

Së fundi, shkalla e vaksinimit brenda Australisë, e cila kishte mbetur prapa në fillim të këtij viti, kanë filluar të rriten më shpejt. Që nga mesi i nëntorit 2021, afërsisht 70% e australianëve të kualifikuar janë vaksinuar plotësisht kundër COVID-19.

 

Territori i Kryeqytetit Australian
Kryeqyteti: Canberra

Territori i Kryeqytetit Australian (TCA) njoftoi më 22 tetor se do të presë sërish studentë të arsimit të lartë ndërkombëtar të vaksinuar plotësisht për fillimin e vitit akademik 2022.

Studentët që kthehen do të duhet të plotësojnë të gjitha kërkesat e testimit dhe vaksinimit të qeverisë australiane, por nuk do të duhet të kalojnë karantinë.

“Është mirë të jemi të qartë në lidhje me dispozitat në Territorin e Kryeqytetit Australian dhe të dimë se sapo të hapen kufijtë studentët tanë do të mund të kthehen direkt në kampus,” tha Brian Schmidt, Zëvendës Kancelari i Universitetit Kombëtar Australian ( ANU). “Ne do të vazhdojmë të punojmë me Commonwealth për marrëveshjet për hapjen e kufijve për studentët sa më shpejt që Australia ta bëjë këtë në mënyrë të sigurt.”

 

Uellsi i ri jugor
Kryeqyteti: Sydney

Qeveria e Uellsit të Ri Jugor (NSW) njoftoi më 12 nëntor se studentët e vaksinuar do të mund të kthehen në shtet pa pasur nevojë për karantinë.

Avioni i parë me qira i studentëve të kthyer sipas Planit Pilot Ndërkombëtar të Ardhjes së Studentëve të Uellsit të Ri Jugor do të ulet në Sydney të hënën më 6 dhjetor. Ai fluturim do të transportojë rreth 250 studentë nga më shumë se 15 vende, duke përfshirë Indonezinë, Singaporin, Vietnamin, Korenë e Jugut, Kinën dhe Kanadanë.

“Ky është një moment historik i rëndësishëm në udhërrëfyesin tonë drejt rimëkëmbjes dhe mezi pres të mirëpres një pjesë kaq të rëndësishme të komunitetit tonë”, tha kryeministri Dominic Perrottet. “Jo vetëm që ata japin një kontribut të rëndësishëm në ekonominë tonë, por studentët ndërkombëtarë luajnë një rol në kulturën tonë dhe kontribuojnë në komunitetin tonë dhe mënyrën e jetesës.”

 

Queensland
Kryeqyteti: Brisbane

Më 26 tetor, Ministri i Turizmit, Inovacionit dhe Sportit i Queensland, Stirling Hinchliffe, njoftoi se shteti do të presë sërish studentë ndërkombëtarë në fillim të vitit 2022. Të gjithë studentëve që vijnë do t’u kërkohet të kalojnë një karantinë dy-javore në një strukturë të caktuar.

Në fazën e parë të planit të mbërritjes së studentëve në Queensland, studentët që vazhdojnë në universitetet shtetërore do të kthehen për të përfunduar studimet. Plani u jep përparësi atyre që studiojnë mjekësi, kërkime mjekësore dhe disiplina shëndetësore të lidhura me to. Shteti parashikon një qasje graduale, me kritere të pranueshmërisë për ofruesit e arsimit dhe studentët, dhe numrin e vendeve, duke u zgjeruar në çdo fazë.

“Megjithëse mësimi në distancë ka bërë të mundur që studentët të vazhdojnë studimet e tyre universitare në Queensland nga vendet e tyre të origjinës, ne e kuptojmë se ai nuk është një zëvendësues i qëndrueshëm dhe afatgjatë për tutorin ballë për ballë dhe përvojën praktike. Ne gjithashtu dijeni që studentët ndërkombëtarë japin një kontribut të rëndësishëm në kulturën e qyteteve të Queensland dhe rajoneve tona”, tha ministri Hinchliffe.

 

Australia e Jugut
Kryeqyteti: Adelaide

Qeveria e Australisë Jugore ka njoftuar se shteti do të mirëpresë shtetasit dhe ndërkombëtarët e vaksinuar plotësisht (përfshirë studentët ndërkombëtarë) pa periudhë karantine pasi 90% e australianëve të jugut (12 vjeç e lart) të jenë vaksinuar plotësisht.

Objektivi prej 90% pritet të arrihet deri në fund të dhjetorit 2021.

Studimi Adelaide ofron përditësime të rregullta dhe informacion shtesë në sfond në faqen e saj të internetit.

 

Tasmania
Kryeqyteti: Hobart

Tasmania ka njoftuar gjithashtu udhërrëfyesin e saj për rihapjen, në të cilën të gjithë udhëtarët ndërkombëtarë të vaksinuar do të mund të hyjnë pa kaluar nëpër karantinë duke filluar nga 15 dhjetori. Të gjithë udhëtarët që vijnë duhet të dorëzojnë një test negativ për COVID-19.

 

fitore
Kryeqyteti: Melburni

Victoria ka miratuar gjithashtu një program pilot për kthimin e sigurt të studentëve, për të cilin ata duhet të kryejnë një karantinë 14-ditore. Fluturimet e para çarter me studentë të kthyer priten në dhjetor 2021.

 

Australia perëndimore
Kryeqyteti: Perth

Qeveria e shtetit ka njoftuar se Australia Perëndimore (WA) do të mirëpresë sërish studentët ndërkombëtarë të vaksinuar plotësisht në kohë për fillimin e vitit të ri akademik në shkurt 2022.

Data zyrtare e rihapjes do të caktohet pasi Australia Perëndimore të arrijë një shkallë të dyfishtë të vaksinimit prej 80%, e cila pritet të ndodhë në dhjetor 2021.

Ndërkohë, Ministrja e Arsimit Sue Ellery ka konfirmuar se qeveria parashikon një datë rihapjeje në fund të janarit ose në fillim të shkurtit 2022, e cila “do t’i lejojë studentët ndërkombëtarë të kualifikuar të mbërrijnë në kohë për semestrin e parë 2022 ose të fillojnë çdo kurs të kërkuar të anglishtes ose kurse të tjera përgatitore përpara semestrin e dytë”.

 

Territori Verior
Kryeqyteti: Darvini

Ministrja e Arsimit Ndërkombëtar Nicole Manison njoftoi këtë muaj se territori po përgatit një plan për miratim nga qeveria kombëtare. Nëse konfirmohet, plani do të shohë fluturime të çarteruara për studentët që kthehen në territor në janar 2022.

“Studentët ndërkombëtarë kontribuojnë jashtëzakonisht shumë në ekonominë e territorit, pasi çdo student kontribuon mesatarisht me 40,693 dollarë amerikanë çdo vit”, shpjegoi ministri për ABC News. “Duke ofruar një rrugë për studentët ndërkombëtarë që të kthehen në territor dhe në Australi, ne po ndihmojmë në diversifikimin e ekonomisë, rritjen e popullsisë tonë dhe mbështetjen e vendeve të punës.”

 

Është koha për të ndjekur