Aftësitë kryesore për të qenë një mësues i mirë i gjuhës

Las principales aptitudes para ser un buen profesor de idiomas

 

Me shumë gjasë ju ende mbani mend një mësues të veçantë që ju ka dhënë mësim kur keni qenë fëmijë ose adoleshent, një mësues që ju ka frymëzuar në një farë mënyre ose thjesht atë që ju ka pëlqyer në çdo orë mësimi për shkak të mënyrës së tyre të mësimdhënies. Dhe a është që një mësues i mirë mund të sjellë ndryshimin për një student nëse ai arrin të lidhet me të dhe ta shndërrojë materien në diçka interesante dhe të rëndësishme për të, që prej nuk ka të bëjë vetëm me njohjen e shumë gjërave , por mbi të gjitha, të dinë se si t’ua transmetojnë studentëve.

 

Të jesh një mësues i mirë, dhe më saktësisht një mësues i mirë i gjuhës, disa aftësi janë të nevojshme që ne ju themi më poshtë dhe që ju mund të përforconi me tonat kurse përgatitje për mësuesit e gjuhës.

 

Cilat janë aftësitë kryesore për të qenë një mësues i mirë i gjuhës?

 

1- Keni një njohuri të gjerë dhe të thellë të gjuhës që mësohet

Kjo aftësi e parë është kërkesa minimale e çdo personi që dëshiron të japë mësim : e di lëndën në thellësi dhe në këtë rast, fol në një nivel ekspertësh gjuhën që synon të mësosh. Ju ndoshta nuk do ta flisni atë si një folës amtare, por sa më shumë t’i afroheni, aq më mirë.

Gjithashtu, sa më mirë nëse jeni një person i trajnuar në mësimdhënie , të aftë për të aplikuar metoda efektive të mësimdhënies në përputhje me nevojat e të nxënit të studentëve të tyre.

 

2- Të zotërojnë aftësinë për të motivuar studentët e tyre

Mësimi i një gjuhe kërkon shumë përpjekje, dhe nganjëherë motivimi bie pasi nuk shohim shumë përparim. Një mësues i përkushtuar ndaj studentëve të tij , të aftë për të marrë më të mirën nga secili prej tyre dhe për të ruajtur një lidhje emocionale me ta do të ketë më shumë mundësi për t’i stimuluar dhe motivuar ata, dhe kjo do të jetë një shtyllë themelore në mësimin optimal të gjuhës. Zbuloni gjithashtu këtu këshillat më të mira për të mos humbur motivimin kur mësoni një gjuhë.

 

3- Bëhuni një person me krijimtari dhe pasion për mësimdhënien

Pjesë e punës së një mësuesi të mirë është që t’i bëjë klasat e tyre argëtuese dhe argëtuese, si dhe edukative, prandaj një mësues i mirë Ju duhet të jeni krijues dhe të përgatitni aktivitete ose t’i qaseni klasave ndryshe.

Duke vendosur pak imagjinatë në të, një orë rutinë mund të shndërrohet në një mësim interesant dhe ai pasion për mësimdhënien që duhet të keni do të transmetojë tek studentët tuaj dhe do t’i bëjë ata të mësojnë shumë më intensive.

 

4- Bëni durim

Edhe mësuesit janë njerëzorë dhe prandaj, në disa raste, ata mund të ndjehen të irrituar ose edhe të humbin durimin në situata të caktuara që mund të ndodhë në klasa: studentë të shpërqendruar, me pak dëshirë për të qenë atje, të cilët fyejnë të tjerët, etj.

Një mësues i mirë është një person i durueshëm, i cili duhet të kuptojë se këto situata mund të ndodhin në çdo kohë dhe duhet të jenë në gjendje t’i kapërcejnë ato. Nga ana tjetër, ju duhet t’ua bëni të qartë studentëve tuaj se ata mund të kërkojnë gjithçka dhe sa herë që të kenë nevojë, askush nuk lind i mësuar, dhe pa marrë parasysh se sa budalla mund të jetë pyetja, mësuesi duhet t’u japë atyre besimin për të bërë. Të shkosh në shtëpi me dyshime është gjëja më e keqe që mund të ndodhë në një orë mësimi.

 

5- Të jetë në gjendje të frymëzojë dhe promovojë vetë-njohjen e studentit

Një mësues i aftë për të frymëzuar është një perlë. Për shkak se studenti do të dëshirojë të dijë gjithnjë e më shumë rreth kësaj lënde, kështu që studimi i gjuhës nuk do të kufizohet në klasë ose në detyrat që mësuesi mund t’u vendosë atyre, nëse jo, do të jeni të interesuar të vazhdoni të mësoni vetë , lexoni libra në atë gjuhë, shikoni seri në versionin e tyre origjinal dhe të gjitha burimet që jeni në dispozicionin tuaj sot për të vazhduar mësimin.

 

6- Praktikoni dëgjimin aktiv

Një mësues është në kontakt të drejtpërdrejtë dhe të përhershëm me studentët e tij të cilët po dërgojnë mesazhe përgjithmonë. Këto mesazhe mund të dëgjohen, nëse janë me gojë, por ato gjithashtu mund të lexohen në shprehjen e fytyrave, tonin e zërit, pjesëmarrjen, gjestet, qëndrimin ose shikimin.

Mësuesi që bën një përpjekje për të dëgjuar me vetëdije nxënësit e tij do të ketë një njohuri shumë më të madhe për ta kur riorienton kursin: vendosni qëllime të reja, zgjidhni materialet më të përshtatshme, planifikoni klasat tuaja dhe krijoni dinamikë. Dëgjimi aktiv është një hap themelor për komunikim efektiv.

 

7- Di të përdorësh burimet që ke në dorën tënde sot

Deri para disa vitesh, orët e mësuesve të gjuhës mund të kufizoheshin vetëm në libra ushtrimesh, kaseta dhe në mësimet me gojë të vetë mësuesit. Sot, për fat të mirë, ekziston një gamë e gjerë burimesh mësimore që e bëjnë mësimin e gjuhës një botë shumë më të pasur dhe më argëtuese. Videot në YouTube, podkastet, pjesët e serive … një bashkim i materialeve që, të përziera me ato tradicionale, mund të shërbejnë si një përzierje e përsosur për një mësim të ekuilibruar dhe optimal të gjuhës.

 

Në Ynsitu kemi kurset më të mira të trajnimit për mësuesit e gjuhës angleze dhe shumë gjuhë të tjera. Mos i humbisni ato, ju do të përforconi të gjitha konceptet e përmendura më lart dhe do të jeni një mësues që studentët tuaj do t’i mbajnë mend për një kohë të gjatë.