6 truket për të përmirësuar shqiptimin tuaj anglisht

Kur filloni të mësoni një gjuhë të re, ndonjëherë mund të duket sikur shqiptimi është një pengesë për zhvillimin e aftësive tuaja gjuhësore. Edhe nëse e keni filluar ta mësoni shumë kohë më parë, ndonjëherë mund të ndiheni të paaftë ta shqiptoni mirë. Nëse jeni në ndonjë nga këto situata dhe po kërkoni një ilaç për të, mos u shqetësoni. Me truket që do t’ju japim më tej, ju do të përmirësoni shqiptimin tuaj dhe do të ndiheni të aftë të vazhdoni një bisedë pa ndonjë problem.

Harrojeni plotësisht spanjishten

Duket si këshilla më tipike dhe ndoshta një nga ato që ju janë dhënë tashmë, por është plotësisht e vërtetë. Në përgjithësi, shumica e njerëzve që kanë vështirësi në shqiptimin e anglishtes kanë shumë në mendje se si flitet në gjuhën e tyre amtare. Në këtë mënyrë, kur përpiqen të zhvillojnë një bisedë në një gjuhë tjetër pa u larguar nga e tyre, shqiptojnë ashtu si do të bënin në Spanjisht.

Shtë e vërtetë që kur filloni të mësoni një gjuhë të re, në fillim kushton dilni nga zona jonë e rehatisë dhe kjo është arsyeja pse ne kapemi pas asaj që dimë tashmë. Por është një gabim serioz, sepse shqiptimi në anglisht është krejtësisht i ndryshëm nga ai spanjisht. Shqiptimi i gabuar mund të shkaktojë zhgënjim dhe pak nga pak, do të jetë më e vështirë të heqim dorë nga vetja kur flasim, kjo është arsyeja pse ky hile është kaq i rëndësishëm.

Kur kërkoni fjalë në fjalor, interesohuni edhe për shqiptimin

Në fjalorë jo vetëm që shfaqen kuptimet e fjalëve, në shumë prej tyre ato zakonisht shfaqen gjithashtu shqiptimi i këtyre.

Oneshtë një nga mashtrimet më pak të neglizhuara, por mund të jetë shumë interesante dhe efektive . Një mënyrë e mirë për të filluar mësimin e anglishtes është të interesohemi jo vetëm për kuptimin e fjalëve, por edhe për shqiptimin e tyre kur i shikojmë në fjalor. Në këtë mënyrë ne jo vetëm që mësojmë se si ta shqiptojmë atë, por gjithashtu do të fillojmë të mësojmë se si përfaqësohen fonemat dhe tingujt e anglishtes dhe ne do të pasurojmë më tej njohuritë tona

Dëgjoni shqiptimin e secilës fjalë dhe përsëriteni atë

Aktualisht, ka qindra faqe ku mund të shkruash një fjalë dhe të dëgjosh shqiptimin e saj. Më i njohuri nga të gjithë është ai vetë perkthyesi i Google . Ky mjet në internet na lejon jo vetëm të përkthejmë fjalët, por gjithashtu na jep mundësinë t’i dëgjojmë ato me një klikim të një butoni.

Përveç dëgjimit se si shqiptohet, është shumë i dobishëm përsëritni aq herë sa keni nevojë për atë fjalë . Kjo do ta bëjë shumë më të lehtë ta mbani mend kur duhet ta përdorni në një kohë tjetër.

Dëgjoni muzikë dhe shikoni seri në anglisht

Shtë një nga këshillat që përsëritet më shumë kur dikush fillon të studiojë anglisht, dhe në të njëjtën kohë ajo që injorohet më shumë. Frika për të mos kuptuar atë që thuhet na bën të mendojmë dy herë nëse duhet të vendosim filmin, serialin ose këngën, por nëse nuk e provoni, kurrë nuk do ta dini nëse jeni të aftë.

Mos u shqetëso nëse mendon se aftësitë e tua angleze janë akoma shumë të ulta për të qenë në gjendje të kuptosh plotësisht gjithçka. Aktualisht, falë platformave të tilla si Netflix ose HBO , kemi një numër të madh të filmave ose serialeve të kategorive të ndryshme dhe shkallëve të vështirësisë për të filluar t’i shikojmë ato në përputhje me nivelin tuaj. Mos u shqetësoni nëse në fillim nuk i kuptoni shumicën e asaj që po dëgjoni, kjo ju ndodh të gjithëve. Titrat do të bëhen aleati juaj më i mirë!

Dhe kur bëhet fjalë për muzikë, çdo grup anglisht-folës është krejtësisht i vlefshëm për të filluar të merret me shqiptimin. Një ide shumë e mirë, është të vizualizosh tekstin e këngës ndërsa e dëgjon atë dhe përsëriteni këtë proces sa herë të keni nevojë për të forcuar shqiptimin e fjalëve pak.

Kujdesuni për pikësimin dhe intonacionin

Ashtu si shqiptimi, pikësimi dhe intonacioni i anglishtes është krejtësisht i ndryshëm nga spanjishtja . Në përgjithësi, në anglisht fjalitë janë shumë më të shkurtra se në spanjisht dhe në varësi të llojit të fjalisë (pyetëse, pohuese, thirrmore …) ajo intonohet në një mënyrë apo në një tjetër.

Truket që ju kemi treguar më parë do t’ju ndihmojnë të dalloni larminë e intonacioneve që ekzistojnë dhe sa të rëndësishme janë ato nëse doni të keni një shqiptim perfekt.

Lidhu me anglishtfolësit.

Këshillat më të dobishme që mund t’ju japim: flisni gjithçka mundeni në anglisht dhe nëse është e mundur me folës amtare . Ju mund të keni turp në fillim ose mendoni se po e bëni gabim, por të bësh gabime është kur mësojmë më shumë.

Nëse nuk njihni ndonjë që flet anglisht, mos u shqetësoni. Në shumicën e qyteteve, ka kafene, bare dhe institucione të ndryshme ku zhvillohen shkëmbimet gjuhësore. Në këtë mënyrë të dy palët fitojnë: ju i mësoni spanjisht partnerit tuaj, ndërsa ata ju mësojnë anglisht.

Dhe nuk ka të bëjë vetëm me të mësuarit, por ka të bëjë edhe me përpiquni të takoni njerëz dhe të bëni miq të rinj , duke ju zhytur në kultura të ndryshme.

Tani që i dini truket, është koha t’i zbatoni ato në praktikë! .. dhe nuk ka asnjë mënyrë më të mirë për të mësuar sesa të njohësh një vend të ri. Pra, në Ynsitu Ne ju ofrojmë qindra mundësi për të njohur vendet e tjera ndërsa mësoni një gjuhë të re. Udhëtoni me ne dhe kënaquni me tonat kurse gjuhe jashte vendit !