6 mënyra për të mësuar një gjuhë të re shpejt

6 Ways to Learn a New Language Fast

Të mësosh një gjuhë të re si i rritur është i vështirë. Por megjithëse mund të mendoni se zhvillimi i rrjedhshmërisë në një gjuhë të huaj është plotësisht i pamundur, është e mundur. Të qenit dygjuhësh do të hapë dyert për ju dhe do ta bëjë më të lehtë udhëtimin.

Edhe pse do të ketë raste kur ju do të zhgënjeheni, ju prapë mund të përparoni aftësitë tuaja gjuhësore përmes përpjekjes dhe vendosmërisë. Ka shumë këshilla të vlefshme për të mësuar një gjuhë të re shpejt.

 

Mos harroni se çfarë ju mban të motivuar

Megjithëse mund të tingëllojë i butë, njohja e motivimit tuaj është një mënyrë e shkëlqyeshme për të kujtuar veten pse po punoni për të mësuar një gjuhë të re. Cilado qoftë arsyeja juaj, qoftë për të kaluar një provë apo për të folur me një person tjetër në gjuhën e tyre amtare, angazhohuni plotësisht për të.

 

Bisedoni me veten tuaj

Nuk ka absolutisht asgjë të keqe të flasësh me veten në një gjuhë të re edhe pse mund të tingëllojë si e vështirë. Kjo teknikë do t’ju mundësojë të praktikoni duke përdorur fjalë të reja dhe të krijoni besim për të folur me të tjerët.

 

Lexoni, Shkruani dhe Dëgjoni

Për të mësuar një gjuhë përmendësh, duhet të zhytesh në të. Kërkoni në internet për shfaqje televizive dhe filma në gjuhën e synuar dhe shikojini ato pa titra. Për t’i bërë gjërat më të lehta, mund të shikoni një version të përkthyer të një shfaqjeje ose filmi me të cilin tashmë jeni njohur. Mund të provoni gjithashtu të ndryshoni cilësimet e gjuhës së telefonit tuaj.

Gjithashtu, shkruani gjëra në gjuhën tuaj të zgjedhur, të tilla si lista ushqimesh apo edhe kartolina. Kur vraponi ose udhëtoni për në punë, dëgjoni radio stacione, këngë dhe podkaste në gjuhën e synuar. Kjo jo vetëm që do t’ju ndihmojë të bëheni një folës më i mirë; gjithashtu do të përmirësojë të kuptuarit tuaj të dëgjimit.

 

Përdorni teknologjinë

Teknologjia është aleati juaj kur mësoni një gjuhë të re. Ka aplikacione të panumërta siç janë Babbel dhe Duolingo, të cilat ofrojnë programe mësimore të shkëlqyera gjuhësore. Përmes këtyre aplikacioneve, ju mund të keni mësime në telefonët tuaj me një kosto të ulët, ose edhe falas.

Sigurohuni që të përmbushni qëllimet e përditshme që vendos aplikacioni juaj i zgjedhur për ju. Ju gjithashtu mund të lidheni me nxënës të tjerë dhe folës amtare në platformë.

Meqenëse nuk mund të mbani një fjalor kudo që shkoni, thjesht shkarkoni një fjalor në telefonin tuaj. Ju mund të konsultoheni me aplikacionin nëse duhet të dini kuptimin e një fjale të caktuar. Kjo është thelbësore veçanërisht nëse jeni duke biseduar me folës të gjuhës amtare dhe nuk doni t’i ndërprisni.

 

Studioni çdo ditë

Shumë njerëz studiojnë një gjuhë për vite me radhë, por nuk bëhen të rrjedhshëm. Kjo sepse ata po studiojnë gjuhën vetëm për dy ditë në muaj. Nëse doni të mësoni një gjuhë shpejt, përkushtohuni asaj.

Kaloni disa orë duke studiuar çdo ditë për muajin tjetër. Një nga mënyrat më të lehta për të mësuar një gjuhë është përmes përsëritjes. Ju duhet të njiheni me gjuhën çdo ditë në mënyrë që truri juaj të familjarizohet me të.

 

Udhëtoni në vendin ku flitet gjuha

Kalimi i kohës në një vend ku flitet gjuha juaj e zgjedhur do të përmirësojë në mënyrë dramatike aftësitë tuaja. Kur bashkëveproni me vendasit, do ta shikoni gjuhën në një dritë të re. Shtyni veten të komunikoni me ta duke përdorur gjuhën e tyre amtare edhe pse aftësitë tuaja janë të ndryshkur.

 

Mos harroni të argëtoheni

Mësimi i një gjuhe të re është një përvojë krijuese dhe e kënaqshme. Mundohuni të mendoni jashtë kutisë dhe të praktikoni përmes mësimit të këngëve, bisedës me njerëzit dhe përdorimit të flashcards. Nëse nuk e shijoni përvojën, nuk do të mbani procesin e të mësuarit.

Sandy i ri
_____________________________________________________________________________

Mos harroni se mënyra më e dobishme për të konsoliduar konceptet e mësuara me metodat e diskutuara më sipër, ose me të tjera të ndryshme, janë përvojat e jetesës. Për shembull, nëse jeni duke mësuar frëngjisht, duhet të lëshoni veten në botën “reale” me një Kurs francez në çdo qytet ku ata flasin gjuhë si p.sh. Paris . A guxoni të provoni një Kursi Ynsitu ?

Leave a Reply