6 faktorë që duhen marrë parasysh kur zgjedhni se cilën gjuhë të mësoni

Shpesh na këshillojnë të mësojmë një gjuhë të dytë nga mësuesit, familjet dhe bashkëmoshatarët tanë. Nëse nuk keni mësuar kurrë një gjuhë më parë, rekomandimi i zakonshëm është që së pari të përqendroheni në mësimin e një gjuhe, vetëm derisa të njiheni me procesin e të mësuarit të gjuhës. Por nëse ka disa që kanë tërhequr vëmendjen tuaj, si vendosni se cilën të zgjidhni? Krahasoni gjuhët që ju interesojnë me udhëzuesin më poshtë për të identifikuar atë që mund të jetë më mirë për ju të përqendroheni tani për tani.

Sa kohë keni për të studiuar?

Nëse nuk keni shumë kohë të lirë për t’i kushtuar studimit, atëherë zgjidhni një gjuhë që është e ngjashme me gjuhën tuaj amtare. Do të duhet më pak kohë që të bëheni rehat duke përdorur një gjuhë të re nëse ajo ka veçori gjuhësore ose fjalor me të cilin tashmë jeni njohur. Një zgjedhje e shkëlqyeshme është diçka në të njëjtën familje gjuhësore ose një që është e lidhur ngushtë. Gjuhët që janë masivisht të ndryshme nga ajo juaj amtare do të kërkojnë më shumë kohë dhe përkushtim nga ju për të arritur funksionalitetin themelor dhe do të duhet edhe më shumë kohë që të bëheni rrjedhshëm. Për shembull, do të duhej më shumë folës anglisht amtare për të mësuar mandarin sesa frëngjisht.

Çfarë mundësish punësimi ekzistojnë?

Disa gjuhë janë më të kërkuara se të tjerat, në varësi të qëllimeve tuaja të karrierës. Nëse ekziston një industri specifike në të cilën dëshironi të punoni, mund të zbuloni se punëdhënësit kryesorë janë të vendosur në një vend tjetër nga ai juaj. Në këtë rast, do të ishte e dobishme për ju të kuptoni se në cilat gjuhë bëjnë këto kompani shumicën e aktiviteteve të tyre të biznesit dhe nga cilat vende do të punonit në rast se u bashkoheni atyre. Udhëtimi, mikpritja dhe marrëdhëniet ndërkombëtare janë disa nga sektorët kryesorë të industrisë që kërkojnë të rekrutojnë individë në shumë gjuhë. Për disa role, ata ofrojnë se mund të jetë edhe një kërkesë për të folur më shumë se një gjuhë rrjedhshëm, në vend se vetëm një bonus ose avantazh.

Cilat gjuhë përdoren atje ku jetoni?

Gjuhët që fliten në zonën tuaj lokale janë të mira për tu mësuar, veçanërisht nëse aktualisht nuk keni ndonjë plan për të udhëtuar nëpër botë në një moment. Do të jetë më e lehtë për ju të gjeni njerëz për t’u praktikuar dhe do të përdorni më shumë gjuhë në jetën tuaj të përditshme.

Disponueshmëria e burimeve të përshtatshme të mësimit

Ju duhet të jeni në gjendje të merrni materiale mësimore që mund t’ju mësojnë gjuhën, siç janë udhëzuesit e shqiptimit, leksionet me video dhe librat me fraza. Për gjuhët popullore, do të ketë shumë libra dhe kurse për të zgjedhur, por mund të mos ketë shumë zgjedhje për gjuhët rajonale ose më të vogla. Nëse jeni duke mësuar një gjuhë për herë të parë, zakonisht është më mirë të zgjidhni një gjuhë që ka një përzgjedhje të madhe të burimeve të të mësuarit. Në atë mënyrë ju mund të eksperimentoni me materiale të ndryshme mësimore për të zbuluar se nga cilat mësoni më së miri.

Aksesi në Altoparlantët dhe Materialet Vendore

Falë internetit, është shumë më e lehtë në ditët e sotme të marrësh materiale të shkruara në një gjuhë që po përpiqesh të mësosh, edhe nëse nuk jeton pranë një librari të dedikuar ose në një vend që përdor gjuhën tënde të synuar. Ideja e përgjithshme është që ju doni të kërkoni përmbajtje të shkruar fillimisht në gjuhën që po mësoni në mënyrë që t’i ekspozoheni sa më shumë që të jetë e mundur. Në rastin ideal, duhet të përpiqeni të praktikoni aftësitë tuaja të të folurit rregullisht edhe me folës amtare, gjë që është më e lehtë për tu rregulluar nëse keni miq ose të afërm që mund t’ju ndihmojnë në këtë. Por përsëri, interneti është një burim i shkëlqyeshëm për të gjetur folës amtare nëse nuk dini ndonjë.

Interesi personal

Nëse keni një arsye bindëse për të përdorur gjuhën tuaj të synuar, atëherë ka më shumë të ngjarë të qëndroni të angazhuar në procesin e të mësuarit të gjuhës dhe të mos dorëzoheni kur goditni një copë toke të vështirë. Për shembull, ju mund të dëshironi të jeni në gjendje të lexoni romanet e një autori në gjuhën e tyre origjinale ose të kuptoni shfaqjet tuaja të preferuara televizive pa titra. Një tjetër arsye e zakonshme që njerëzit vendosin të mësojnë një gjuhë specifike është se ata po planifikojnë të udhëtojnë nëpër një rajon ku njerëzit flasin atë.

Në fund të fundit, cilën gjuhë të mësoni së pari varet nga ju, edhe nëse nuk i plotëson të gjitha kriteret e mësipërme. Nëse është ai që ju duket më frymëzues, atëherë shkoni për të!

Autori: N. Lewis

Pasi të keni vendosur se cilën gjuhë do të donit të fillonit të mësonit, opsioni më i mirë për ta mësuar është të marrësh një gjuhë kursi i gjuhës jashtë vendit . Zbuloni përfitimet e studimit jashtë vendit dhe bëj realitet ëndrrat e tua Ynsitu, faqja juaj më e mirë në internet të krahasohen përmes të gjitha llojeve të ndryshme të kurseve, gjuhëve, shkollave, destinimeve dhe akomodimeve!