5 hapa të thjeshtë për të folur anglisht pa theks të huaj

 

Ju udhëtoni në një vend të ri dhe kur filloni të flisni me njerëz vendas, ata zbulojnë kombësinë tuaj vetëm nga theksi juaj kur flisni anglisht. A ju ka ndodhur ndonjëherë? Edhe pse disa theksime kanë shumë bukuri, nëse kur përpiqeni të flisni një gjuhë tjetër kjo ju shqetëson, sot ne ju sjellim 5 hapa të thjeshtë për të folur anglisht më natyrshëm. Në këtë mënyrë ju do të keni më shumë besim kur e flisni atë dhe do të jeni në gjendje ta zbatoni atë në praktikë përvojën tuaj të rradhës jashtë vendit .

 

1. Zgjidhni theksin tuaj

 

Mendoni se cili theks ju pëlqen më shumë ose cili përputhet me personalitetin tuaj. Ekzistojnë shumë lloje të theksimeve (Britanik, Amerikan, Australian …) dhe ju mund të zgjidhni sipas preferencave tuaja.

Pasi të zgjidhni të preferuarën tuaj, duhet t’i qëndroni besnikë asaj dhe të jeni të qëndrueshëm kur flisni. Ju duhet të përdorni fjalorët sipas theksit të zgjedhur dhe përpiquni të mos përzieni fjalë që përdoren me të tjera.

 

2. Shihni dhe dëgjoni gjithçka në anglisht

 

Oneshtë një nga këshillat më tipike kur jeni duke mësuar një gjuhë të re, por kur jeni duke u përpjekur të përmirësoni shqiptimin tuaj është një nga më të dobishmet. Detyroni veten të shikojë të gjitha shfaqjet, serialet, filmat ose videot në YouTube në anglisht . Mësimi i fjalëve të reja do të ndihmojë shumë, por theksi juaj do të vlerësojë mbi të gjitha që urrejtja juaj mësohet të dëgjojë anglisht gjatë gjithë kohës. (Pa harruar llojin e theksit që keni zgjedhur më parë, mbani mend pikën 1!)

Të shohësh gjërat në gjuhën e tyre origjinale në vend të versionit të dubluar është një përvojë tjetër dhe shumë pasuruese. Mund të filloni të shikoni video ose filma që tashmë i dini në anglisht. Mund të kushtojë pak në fillim, por nëse mbështeteni te titrat (natyrisht në anglisht) do të bëhet më e lehtë dhe më e lehtë. .

 

3. Dëgjoni me kujdes

Anglishtja është mjaft gjuhë muzikore, kështu që është e rëndësishme të përsosni tingujt dhe rrjedhshmërinë e duhur nëse dëshiron të flasësh si vendas. Në Spanjë, për shembull, shqiptojmë të gjitha shkronjat e fjalëve, kështu që për ne anglishtja mund të jetë disi e komplikuar. Të dëgjosh sesa të ndryshme tingëllojnë fjalët e folura nga një folës amtare mund të të ndihmojnë shumë.

Vlen t’i kushtohet vëmendje mënyrës se si thuhen disa fjalë (burger, spageti …). Edhe nëse ndryshimet janë minimale në gjuhën tuaj, ju do të bëni një ndryshim.

 

4. Thuaj gjithçka me zë të lartë

 

Sa më shumë që praktikoni anglishten tuaj, aq më mirë . Ju nuk keni nevojë për askënd që të flasë për këtë, ju mund ta bëni me veten tuaj. Mund të tingëllojë e çuditshme, por është jashtëzakonisht e dobishme. Një nga gjërat që mund t’ju ndihmojë më shumë për të praktikuar është Lexo me ze te larte (libra, revista ose çfarëdo që ju pëlqen më shumë). Nëse ju pëlqen një frazë nga një film, provoni ta përsërisni siç bëjnë ata në të. Mësoni tekstin e këngëve tuaja të preferuara dhe përsëritini ato pa pushim me zë të lartë. Me të vërtetë funksionon!

 

5. Shfrytëzoni çdo mundësi për të folur

 

Mundohuni të shoqëroheni me njerëz të huaj dhe të kërkoni mundësi për të folur anglisht. Vullnetarisht për të lexuar në klasë, për të kërkuar akademi apo edhe bare erasmus ose takime, dhe praktikë. Çdo kohë është një kohë e mirë për t’u përmirësuar , sa më aktiv të jeni, aq më shpejt do të mësoni dhe zhvilloni theksin tuaj.

 

Dhe si mund të ishte ndryshe, këshilla më e mirë që mund t’ju japim është të udhëtoni. Lëvizja nëpër një vend anglishtfolës do t’ju detyrojë të praktikoni dhe do t’ju ndihmojë të humbni theksin tuaj të huaj. Kjo është arsyeja pse në Ynsitu ne ju ofrojmë dhjetra të kurse gjuhe , për të përmirësuar gjuhën dhe shqiptimin tuaj ndërsa vizitoni një vend të ri. Ejani dhe udhëtoni me ne!