5 arsye pse duhet të bëni një vit hendek

5 Reasons You Should Take a Gap Year

Ndoshta gjithmonë keni dashur të udhëtoni dhe të shihni një vit boshllëk si rastin perfekt për ta bërë këtë. Apo ndoshta, thjesht nuk jeni gati të shkoni në universitet. Cilado qoftë arsyeja, marrja e një viti boshllëk nuk ka qenë kurrë më e lehtë ose më e pranueshme sesa tani.

Këtu janë pesë arsye pse duhet të shfrytëzoni shansin për të marrë një vit pushim :

  1. Ju do të jeni në gjendje të vendosni se çfarë doni të bëni vërtet.

Ndërsa disa njerëz mund ta dinë saktësisht se cilën karrierë do të donin të ndiqnin, të tjerët nuk kanë absolutisht asnjë ide. Nëse jeni një nga njerëzit që nuk jeni të sigurt, duke marrë një vit boshllëk mund t’ju ekspozojë ndaj ideve që nuk i keni konsideruar kurrë më parë dhe ju jap përvojën e jetës reale që ju nevojitet për t’ju ndihmuar të vendosni atë që dëshiron të bësh për të jetuar. Kjo gjithashtu mund të jetë e dobishme pasi do të keni më shumë të ngjarë të zgjidhni zonën e duhur të studimit herën e parë.

  1. Ju do të bëheni më të pavarur.

Të shkosh jashtë vendit për një javë me pushime është ndryshe nga të shkosh jashtë për disa muaj për të bërë punë vullnetare, për të eksploruar qytete të ndryshme ose për të bërë punë sezonale. Të qenit larg shtëpisë për një kohë të gjatë jo vetëm që ju bën më të pavarur, por edhe më vlerësues ndaj shtëpisë .

  1. Ju mund të bëni disa para.

Nëse vendosni të bëni para në vendin tuaj ose nëse vendosni të merrni një punë jashtë vendit, të punoni gjatë vitit tuaj të hendekut është një ide e shkëlqyeshme. Jo vetëm që të kesh ca para mënjanë para se të kthehesh në shkollë mund të jetë shumë e dobishme financiarisht, pasi ke kaluar ca kohë duke punuar një punë që nuk kërkon një diplomë mund t’ju japë një pasqyrë të paçmuar mbi punët e nivelit fillestar dhe gjithashtu t’ju bëjë më të dhembshur.

  1. Mund të bëni një pushim

Të bësh diçka për një periudhë të zgjatur kohe mund të bëhet tepër monotone, dhe nganjëherë çiltër e padurueshme. Ju keni qenë një student me kohë të plotë që kur keni qenë katër vjeç dhe ndërsa disa njerëz nuk e ndiejnë nevojën të ndalen, të tjerët mund të jenë të dëshpëruar për një pushim. Një nga avantazhet e pushimit është se, pasi të ktheheni, ka shumë të ngjarë të jeni më produktiv dhe të motivuar se kurrë .

  1. Do të takoni njerëz të rinj

Nëse vini nga një qytet i vogël dhe keni qenë të rrethuar nga të njëjtët njerëz gjatë gjithë jetës tuaj, ju mund të jeni të dëshpëruar për një ndryshim të peizazhit. Të bësh një vit pushim dhe të udhëtosh në vende të ndryshme nuk është vetëm një mundësi për të bërë miq të rinj, por edhe një mundësi për të takuar të gjitha llojet e njerëzve të ndryshëm ju ndoshta nuk do të keni hasur në vendlindjen tuaj. Të qenit i ekspozuar ndaj njerëzve nga kultura të ndryshme mund t’ju bëjë gjithashtu më pranues dhe mendjehapur .

Autori: Anna Wilken

Pasi të keni vendosur të filloni të merrni një vit bosh, opsioni më i mirë është shpenzimi i tij duke marrë një vit kurs gjuhe jashte vendit . Zbuloni përfitimet e studimit jashtë vendit dhe bëjini ëndrrat tuaja të vërteta me Ynsitu!

Leave a Reply