3 gjuhët që ju duhen për të filluar të mësoni tani

A keni dashur ndonjëherë të mësoni një gjuhë të re? Ndoshta ishte ajo këngë spanjolle që vinte gjithmonë në radio, çeliku i ndezur i samurait japonez, ose calamari i skuqur në restorantin e preferuar italian të familjes suaj. Çfarëdo që të ishte, diçka ju thirri, dhe tani ju doni më shumë. Ju nuk jeni vetëm. Me një treg gjithnjë e më global, gjuhët – dhe njerëzit që i flasin ato – nuk kanë qenë kurrë më të kërkuara. Por nga këto mijëra gjuhë, cilën duhet ta kaloni duke mësuar?

Nëse ka një gjuhë për të cilën keni pasion, atëherë mësojeni. Mos prit Filloni të mësoni sot. Nëse nuk jeni i sigurt, lexoni për disa sugjerime.

Mandarin: Një gjuhë në rritje

Mandarina, shpesh e quajtur thjesht kineze, është një gjuhë në rritje. E folur nga gati dy miliardë njerëz, mandarinishtja flitet në territorin e Kinës, Tajvanit dhe Singaporit, me grupe të shpërndara në vendet e tjera. Gjithnjë e më shumë, është gjuha e biznesit në pjesë të Afrikës, Azisë Lindore dhe Oqeanisë. Shtë një gjuhë tonale, që do të thotë se lartësia ndryshon kuptimin e fjalëve. Në fakt, zakonisht thuhet se kinezët këndojnë kur flasin, dhe ndërsa kjo është një ekzagjerim, ose nuk është plotësisht e gabuar. Sistemi i shkrimit ka mijëra karaktere unike, secili përfaqëson një rrokje të vetme. Siç mund ta imagjinoni, kjo do të thotë që Mandarina ka shumë homofone, fjalë që tingëllojnë njësoj por kanë kuptime të ndryshme. Nëse kjo tingëllon frikësuese, mos u shqetësoni. Gramatika kineze është aq e thjeshtë sa shkrimi është kompleks, dhe është e lehtë për anglishtfolësit vendas që të zotërojnë.

Spanjisht: Një zgjedhje praktike

Spanjishtja, me gjysmë miliardë folës, është gjuha e përbashkët e shumicës së Amerikës së Jugut. Spokenshtë folur gjerësisht edhe në Shtetet e Bashkuara, veçanërisht në shtetet jugperëndimore. Nëse jetoni në SH.B.A., shanset janë të mira dikush që e njihni flet spanjisht. Disa shtete të jugut janë aq afër kufirit sa marrin televizion dhe radio meksikane. Këto krijojnë burime të shkëlqyera të zhytjes në gjuhë për nxënësit e ardhshëm të Spanjës. Spanjishtja gjithashtu ka një alfabet kryesisht fonetik, që do të thotë se shqiptohet se si shkruhet. Lajme edhe më të mira për anglishtfolësit amtare, Spanjishtja dhe Anglishtja ndajnë 40% të fjalorit të tyre. Kjo përqindje rritet ndjeshëm kur përjashtohen fjalët më të përdorura.

Italisht: Dreamndrra e një Gourmand

A keni dëgjuar ndonjëherë thënien “Italianët flasin me duar”? Por, ashtu si të gjithë të tjerët, ata flasin edhe me gojë! Megjithëse nuk flitet aq shumë sa Mandarinja ose Spanjishtja, Italishtja ka një reputacion të fituar si gjuha e djathit të ngrohtë Mozzarella, tenxhereve me bubullima të spagetit dhe karbonarës cëcëritëse. Shumë njerëz në industrinë e kuzhinës marrin copëza të italishtes, por disa ngrenë një këmbë lart dhe e mësojnë atë nga lart poshtë. As nuk është e vështirë. Italishtja, si spanjishtja, ka shumë gjëra të përbashkëta me anglishten. Në fakt, nga një sërë pengesash dhe sfidash italiane, shumica e anglishtfolësve vendas i shohin vetëm bashkimet e vështira.

Një gatishmëri për të mësuar

Ende pa frymëzim? Ndoshta më shumë preferoni të mësoni Suahilisht, Nahuatl ose Rusisht. Shkoni përpara. Gjëja më e rëndësishme për të mësuar një gjuhë të re është gatishmëria për të marrë fund. Këto hapa të parë janë më të vështirat. Prandaj zgjidhni një gjuhë, ndaloni së lexuari këtë artikull dhe filloni të mësoni sot!

Autori: Chuck Twain


Nëse po mendoni të filloni të mësoni një nga këto gjuhë të mahnitshme, duhet t’i hidhni një sy Ynsitu , ku do të gjeni kurset më të mira të gjuhës jashtë vendit, destinacionet dhe llojet e kurseve. Udhëtoni, mësoni dhe realizoni ëndrrat tuaja përmes Ynsitu!