10 kuriozitetet më interesante të gjuhës frënge

Las 10 curiosidades del idioma francés más interesantes

Gjuha frënge ka përjetuar rritje të pazakontë në vitet e fundit. Rëndësia e tij është e padiskutueshme, pasi ajo është gjuha e dytë më e adoptuar si gjuhë zyrtare në vende të ndryshme të botës. Tonë Kurse franceze Jo vetëm që do t’ju lejojnë të krijoni komunikim me rreth 220 milion njerëz, por gjithashtu do t’ju bëjnë të mundur që të përfitoni nga një prej gjuhëve më të zhvilluara të biznesit të kohës sonë.

Kuriozitetet e të mësuarit frëngjisht

Përveç elementeve të saj praktikë dhe estetikë, gjuha frënge ka surpriza pafund që e bëjnë atë jashtëzakonisht argëtuese dhe gjithashtu interesante. Këtu janë disa prej tyre. Kushtoj vëmendje.

1. Ku flitet frëngjishtja?

Sot, frëngjishtja njihet si gjuhë kombëtare në 33 vende të botës, duke e bërë atë gjuhën e dytë më të folur zyrtarisht, duke e renditur atë vetëm pas anglishtes. Alsoshtë gjithashtu një nga dy gjuhët e vetme që fliten zyrtarisht në të gjitha kontinentet.

2. A e dini origjinën e kësaj gjuhe?

Gjuha frënge është produkt i një përzierje të latinishtes dhe galit. Më konkretisht, me Francian, një gjuhë e folur nga Frankët e lashtë të cilët u vendosën në Gali (paraardhësi i Francës së sotme). Gjuha u formua falë miratimit të fjalëve të kontribuara nga secila gjuhë, me siguri si rezultat i aktiviteteve tregtare gjatë kohës së paqes, por edhe si efekt i pushtimeve dhe ripushtimeve që pasuan.

3. Një e treta e gjuhës angleze e ka origjinën në frëngjisht

Në të vërtetë, përleshjet e vazhdueshme ushtarake që francezët i bënë Ishujve Britanikë dhe që arritën kulmin në pushtimin Norman që ndodhi në shekullin XI çuan në pushtimin e Qeverisë Angleze nga fisnikët Francezë. Për 300 vitet e ardhshme, sundimtarët e huaj e bënë gjuhën e tyre amtare gjuhën zyrtare të çështjeve qeveritare, me të cilat Franca dha vulën e saj të pashlyeshme.

4. Gjuha frënge pushtoi gjykatat ruse

Me synimin për ta bërë Rusinë një vend të Evropës Qendrore, Car Pjetri i Madh imponoi gjuhën e vendit që ai e konsideronte më të përparuar dhe kulturën e të cilit ai ishte një admirues i madh si gjuha zyrtare e qeverisë ruse. Në këtë mënyrë, aristokracia e lartë ruse studioi frëngjishten si gjuhë të dytë, si për të qenë në gjendje të marrin pjesë në sferat e pushtetit, ashtu edhe për të dalluar veten nga njerëzit e thjeshtë. Kjo praktikë mbijetoi derisa Car Nicholas I ndryshoi rendin, falë të cilit frëngjishtja pushoi së qeni gjuha e kërkuar e niveleve më të larta të kombit.

5. Kush është fajtor për fatkeqësitë?

Gjuha e dashurisë nuk e bën shumë të qartë se kush është përgjegjës për gjërat e këqija që mund t’ju ndodhin. Për shembull, nëse, për fat të keq, ju keni fatin e keq të grabiteni, francezët fjalë për fjalë do të thonë, “se e keni bërë veten të plaçkitur”. Që nuk do të thotë, sigurisht, se ata me të vërtetë ju fajësojnë për atë që ndodhi. Simplyshtë thjesht një mënyrë semantike por kurioze në të cilën është ndërtuar gjuha.

6. Sa fjalë përfshijnë të gjitha zanoret në frëngjisht?

Ndryshe nga spanjishtja, në të cilën ka më shumë se 3,000 fjalë që përfshijnë të gjitha zanoret pa i përsëritur ato, në gjuhën frënge ekziston vetëm një: oiseau , që do të thotë zog.

7. Gjuha në kohën e Revolucionit Francez

Mund t’ju befasojë të dini se, në shpërthimin e Revolucionit Francez, vetëm 25% e popullsisë që banonte në atë kohë në atë kohë kishin frëngjishten si gjuhë amtare. Me fjalë të tjera, 75% e banorëve të Francës në atë kohë ishin me origjinë të huaj, gjë që na flet për rëndësinë që vendi dhe gjuha e tij kishin tashmë në Evropën e shekullit të 18-të.

8. Gjuha e bërë për poezi dhe dashuri

Megjithëse të gjitha gjuhët kanë hijeshinë e tyre, ekziston një konsensus i caktuar që frëngjishtja, për shkak të ëmbëlsisë, ritmit dhe ritmit të saj, është gjuha e përsosur për romancën. Sidoqoftë, ka përjashtime kudo. A e dini se poetët francezë shmangin përdorimin e fjalëve katërmbëdhjetë, pesëmbëdhjetë, të thjeshtë dhe përbindësh, thjesht sepse nuk rimojnë me asnjë tjetër?

9. Në Francë, nuk ka asgjë të lirë?

Në realitet, ajo që nuk ekziston në këtë gjuhë është një fjalë për “lirë”. Nëse doni të shprehni çmimin e ulët të diçkaje, do t’ju duhet të shkoni me fraza të tilla si “nuk është e shtrenjtë” ose “çmim i mirë”.

10. A studiojnë shumë njerëz frëngjisht?

Mund të jetë një surprizë për ju, por frëngjishtja është gjuha e dytë më e studiuar në botë, vetëm pas anglishtes. Rreth 133 milion njerëz po studiojnë frëngjisht në këtë moment të saktë dhe më shumë se 50 po zgjedhin meso frengjisht si gjuhë e dytë.

 

Ku është më mirë të studiosh frëngjisht?

Sigurisht, ju gjithmonë do të merrni rezultatet më të mira duke studiuar një gjuhë, drejtpërdrejt, në një nga vendet që e kanë miratuar që kur u themeluan. Prandaj, nëse jeni të interesuar të mësoni, përsosni ose thjesht praktikoni këtë gjuhë të bukur dhe të dobishme, është më mirë të vendosni për një institucion që ju ofron mundësinë për të bërë Kurse frëngjisht në Francë , si një opsion evropian; Y Kurse frëngjisht në Kanada , si një alternativë amerikane.

Ynsitu , ne kemi hartuar një kurs specifik për secilën nevojë. Nëse keni nevojë meso frengjisht për të ndjekur universitetin , për të bërë biznes ose thjesht sepse ju pëlqen, tek ne do të gjeni përgjigjen që ju nevojitet.

Cilado qoftë zgjedhja juaj, ne do t’ju ofrojmë një njohuri të thella të gjuhës , sipas objektivit që ju po kërkoni. Qoftë për disa ditë, disa javë apo një vit të tërë, kurset tona u përgjigjen kërkesave më të mëdha që mund të ketë përdorimi i një gjuhe.

Përveç të mësuarit, tonë Kurse franceze Ata do t’ju japin mundësinë unike për të njohur disa nga qytetet më të bukura dhe për t’u pasuruar duke jetuar me njerëz të zhytur në dy nga kulturat më të shkëlqyera dhe të larmishme të kohës sonë.

Leave a Reply